Search
Close this search box.

260 dana

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Potresna knjiga Marijana Gubine o zatočeništvu što ga je sa svojom obitelji proživio tijekom Domovinskog rata, predložak je za prvu dramsku premiejru HNK Osijek u sezoni 2014/2015.
autorski tim funkcija
Marijan Gubinaautor predloška
Ana Prolićautor adaptacije
Ana Prolićdramaturg
Alen Čelićsuradnik za scenski pokret
Martino Šesnićscenograf
Martino Šesnićautor videa
Dražen Ferenčinaredatelj
Mate Matišićskladatelj
Deni Šesnićscenograf
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
Saša Došenkostimograf

"Ja, desetogodišnji dječak, proživio sam pakao i živim s posljedicama istog, zbog toga što sam povijesno pripadao narodu koji se zove HRVATI.

Sve vas pozivam da, prije nego što nekoga osudite, prije nego nekome učinite loše, pročitate moje iskustvo i ne uvedete sebe u napast da činite loše, niti zbog nacionalizma, niti zbog rasizma, vjerskih opredjeljenja, niti čega drugoga.
 
Ja, Marijan Gubina, ne osuđujem, ne mrzim...
 
NEMOJTE NI VI!"
Navedenim riječima svoju knjigu, 260 dana, o razdoblju što ga je kao desetogodišnjak proveo u logoru tijekom Domovinskog rata, ali i svojevrsnu životnu misiju opisuje  Marijan Gubina.

U knjizi opisuje svaki detalj pakla, sve što je vidio, sva mučenja koja je proživio. U logor je sproveden sa svoje tri sestre, tada u dobi od šest, 12 i 20 godina, te s ocem i majkom."Uzalud je majka vrištala da uzmu nju, a ne najstariju kćerku. Emocionalno, to sam doživio najteže jer su moju sestru silovali toliko puta da nisam shvaćao kako je još živa. To su radili ispred svih nas, to su gledali moj otac i moja majka, ja. Samo bi nahrupili i iživljavali se na njoj. Tako je i zatrudnjela. Ona je po tijelu sva izrezana jer su je često vezivali za vrata i “trenirali” bacanje noževa. To su radili i kada je bila u visokom stupnju trudnoće.", ispričao je na jednom od predstavljanja knjige.

Gubinino potresno autentično svjedočanstvo iz knjige je za scenu adaptirala Ana Prolić, a predstavu po tako nastalom predlošku režirao Dražen Ferenčina.
Službena najava kaže:
"I premda predstava ’260 dana’ nastala prema dnevniku Marijana Gubine govori o nedavnim užasima ‘uprizorenim’ na daljskome toponimu, ovo nipošto nije zloguka predstava koja ljudima u svijest vraća mržnju ili želju za osvetom. Upravo suprotno, ona poziva na oprost, snošljivost, miran i spokojan suživot na Zemlji koju ljudi tako često, prečesto pretvaraju u Pakao."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE