Search
Close this search box.

Vučjak (HNK Osijek)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nezavidni položaj hrvatskog intelektualca iz Krležina pera u operetnoj (!) adaptaciji Zaltaka Svibena stiže na scenu HNK Osijek.
autorski tim funkcija
Petra Blaškovićkoreograf
Zlatko Svibenredatelj
Darko Hajsekskladatelj
Marta Crnobrnjascenograf
Filip Pavišićdirigent
Željko Nosićkostimograf
Miroslav Krležaautor teksta

Drama Miroslava KrležeVučjak,  u tri čina s predigrom i intermezzom, praizvedena je u HNK Zagreb 30. prosinca 1923. godine u režiji Branka Gavelle, i nagrađena Demetrovom nagradom za tu godinu. Za premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu, u režiji Predtaga Dinulovića, Krleža je 1953. preradio i dopunio posljednji čin, te je tako prerađena drama prvi put tiskana 1955 . i odonda se pretiskava iz tog izdanja.

Kako navodi Krležijana:

"Tekst je, prema napomeni u knjizi Tri drame, nastao iz građe za roman Zeleni barjak, koji je K. zasnovao te neke dijelove vjerojatno i napisao 1920. i 1921. s nakanom da stvori »dekorativni panneau posljednjih dana Austrije« i »kroniku zelenokaderaških motiva, kada je kod nas, u Podunavlju i po čitavoj Srednjoj Evropi dozrijevala objektivna revolucionarna situacija«. Tako široko omeđeno tematsko i problemsko polje u drami je znatno suženo; prikazana zbivanja prostorno su koncentrirana na tri mjesta (interijera) - redakcijsku sobu lista Narodna Sloga u Zagrebu (predigra), sobu u učiteljevu stanu u selu Vučjak (prvi i drugi čin) te prostoriju s ognjištem u Evinu domu u istom selu (treći čin) - a vremenski se protežu kroz nepuna tri mjeseca u proljeću 1918. »Bjesomučnoskandalozni san Krešimira Horvata«, uklopljen u treći čin kao »Intermezzo furioso«, zbiva se u irealnom prostoru i vremenu, a zamišljen je i izveden kao Horvatova autoanaliza i analiza njegovih odnosa s drugima, napose Ocem, Majkom i trima ljubavnicama."

Na hrvatskim pozornicama Vučjak nije viđen od 2008. kad ga je na scenu HNK Varaždin postavio Ivica Kunčević. U sezoni 2014/2015 najavljane su pak dvije produkcije istog teksta i to u dva teatra s nacioonalnim statusom - HNK u Osijeku i u Zagrebu, o čemu smo vam deraljno pisali ovdje.

Ako ste se školovali u Hrvata, Vučjak teško da niste čitali ili barem u nekoj natuknici lektire prepisali da je u središtu ove drame lik Krešimira Horvata, mladog novinara, apsolventa filozofije, a najavžnije od svega, idalističnog intelektualca koji ne podnosivši više nemoralnost i surovost gradskog života odlučuje potražiti sreću na selu. Horvat dobiva posao seoskog učitelja, no od samog počeka ne može naći mir koji je tražio, pa tako uskoro biva žrtva dezertera, ljubavnih spletki, a uskoro i sam, postaje sudionik zločina, dok život o kakvom je jednom sanjao postaje sve bljeđa i sve neprepoznatljivija slika...

U HNK Osijek predstavu najavljuju kao 'prilagođaj po crti operete', a glavnu ulogu nakon turbuletnog razlaza prethodnika mu s redateljem Zlatkom Svibenom, zaigrat će vršitelj dužnosti intendanta te kuće - Miroslav Čabraja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE