Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Novi uvjeti za ravnatelja ZKM

Novi uvjeti za ravnatelja ZKM

Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih odlučilo je promijeniti uvjete koje moraju zadovoljavati potencijalni kandidati za ravanteljsko mjesto u toj kući. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

28. kolovoza ove godine, Ksenija Marinković imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnateljica ZeKaeMa, nakon što je prethodna ravnateljica imenovana na novu dužnost.

U skladu sa Statutom ZKM i ZOK-om, natječaj za ravnatelja mora bi biti raspisan najkasnije 30 dana od stupanja vršiteljice na dužnost, a kako je do isteka tog roka preostalo još desetak dana, zadnji je čas za eventualne izmjene postupka izbora.

A one ne samo da će se dogoditi već su  - drastične.

Naime, Kazališno vijeće na iduću sjednicu zagrebačke Skupštine,  koja će se zbiti 25. rujna, uputilo je prijedlog po kojem budući ravnatelj/ravnateljica kazališta neće morati imati završen studij s područja humanističkih znanosti ili umjetničkog područja.

Podsjetimo, u još uvijek važećem Statutu, uvjeti za ravnateljsko mjesto propisani su ovako:

"završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (Narodne novine 123/03, 198/03, 105/04, 174/04, 2/07, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13 i 139/13) s područja društvenih ili humanističkih znanosti ili umjetničkog područja;"

Kako smo već pisali, takvi uvjeti bili su glavna formalna prepreka za eventualno imenovanje ravnateljicom Snježane Abramović Milković, zagrebačke koreografkinje, voditeljice ZPA i kandidatkinje sa liste Milana Bandića na prošlim izborima. Njezino se ime u zagrebačkim kuloarima već dugo spominje kao 'gotov čin', a u prilog tome očito idu i nove izmjene Statuta.

Usvoji li ih zagrebačka Skupština, a više je nego izvjesno da hoće, kandidati za ravnatelja ZKM ubuduće će morati zadovoljiti slijedeće uvjete:

- završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij, kao i osoba koja je stekla visoku stručnu spremu sukladno propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju (NN123/03, 105/04, 174/04,2/07 - odluka Ustavnog suda RH, 46/07, 45/09, 63/11, 94/13, 139/13 i 101/14 - odluka Ustavnog suda RH)
- istaknuti i priznati stručnjak na području kulture s najmanje pet godina rada u kulturi
- znanje jednog jezika

No, osim što eventualno otvara vrata za imenovanje Abramović (koja - ruku na srce nikad javno nije potvrdila interes za ravnateljsko mjesto), ove izmjene Statuta otvaraju mogućnost i da za ravnatelja ZKM ubuduće bude imenovan kandidat sa npr. završenim šumarskim ili prometnim fakultetom. Hoće li se takvi na natječaj i javiti - saznat ćemo uskoro.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI