Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Gradonačelnik opet časti ili kako se posluje u Komediji

Gradonačelnik opet časti ili kako se posluje u Komediji

Tko su zapravo vlasnici Komedijinih predstava, istražujemo na primjeru projekta 'Ella & Marilyn'. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Kako smo već pisali, Akti zagrebačkog gradonačelnika nepresušan su izvor bisera o stvarnom raspolaganju sredstvima poreznih obveznika u Gradu Zagrebu. Gradonačelnik tako, što iz redovitih, što iz sredstava proračunske pričuve, a mimo bilo kakvih natječaja, financira sve i sva - od Festivala pjesme i vina u Korčuli (!) do Pastirskih igara i izbora za miss.

No, 'povijesti bolesti' usprkos, Akti gradonačelnika ne prestaju iznenađivati.

Tako je u njihovu najnovijem izdanju objavljena odluka od 27. kolovoza, a kojom se odobrava 50.000 kuna subvencije udruzi Konteksta, za financiranje nezavisne kazališne produkcije, točnije predstave Ella i Marilyn prema istoimenom predlošku Bonnie Greer.

Priča je tim zanimljivija uzme li se u obzir činjenica da udruga Konteksta uopće nije registrirana za kazališnu djelatnost, već joj je temeljna zadaća:

"Organizacija edukacija i radionica za osmišljavanje i artikulaciju koncepata, izradu razvojnih scenarija i strategija, programski i komunikacijskih planova; organizacija i provođenje stručnih treninga, tečajeva, radionica i sličnih aktivnosti za djecu i odrasle; organiziranje stručnih skupova i kulturnih događaja čiji su nositelji članovi udruge; usavršavanje članova Udruge u stručnim i takozvanim "mekim" (voditeljskim, metodološko-pedagoškim, komunikacijskim i sličnim) vještinama;"

konteksta

No, ni to nije sve. Naime, Ella i Marilyn ne samo da nisu nezavisna produkcija, već su redoviti repertoarni naslov Gradskog kazališta Komedija, premijerno izveden 23. ožujka ove godine!

Dapače, odlukom o Javnim potrebama u kulturi Grada Zagreba za 2014., nadležno kulturno vijeće upravo je Ellu i Marilyn uvrstilo među pet Komedjinih premijera za koje je odobrilo ukupno 2.450.000,00 kuna.

Ella i Marilyn dobile su, dakle, već 490.000,00 kuna poreznih obveznika, što je gotovo jedan i pol godišnji programski proračun što ga za cijeli svoj HNK odobrava Grad Rijeka?!?

Tome usprkos, gradonačelnik istom projektu odobrava još dodatnih 50.000 kuna, što je - usporedbe radi - cjelokupan iznos odobren hvaljenoj prošlosezonskoj produkciji Teatra &TD, Potop! Sredstva se pak, odlukom što je donosimo u nastavku, imaju isplatiti ne kazalištu Komedija, već udruzi Konteksta, o kojoj ni spomena nema na službenim stranicama predstave. Dapače. Kao jedini producent predstave na njima je naveden ravnatelj Komedije - Niko Pavlović.

ella_i_marilyn

Što je onda udruga Konteksta u ovoj priči? I zašto im je zapravo odobreno 50.000 kuna?

Pitanje je to na koje željno iščekujemo odgovor kako samog ravnatelja Komedije, tako i gradonačelnika, ali i Kontrolnog ureda Grada Zagreba.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

3 Responses

  1. Ovo je sve skupa samo jos jedna od manifestacija divljeg društva kakvo smo postali. Fuj.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE