Search
Close this search box.

Tristan, Izolda…

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o Tristanu i Izoldi jedna je od najpoznatijih srednjovjekovnih viteških priča, koja je doživjela desetke varijacija u književnoj tradiciji Europe, a kasnije i adaptacije raznih umjetnika u gotovo svim područjima umjetničkog izričaja.
autorski tim funkcija
Nori Sawascenograf
Yumi Hayashi Mrazoblikovatelj lutaka
Yumi Hayashi Mrazoblikovatelj maski
Jakub Bednarekoblikovatelj kulisa
Malgorzata Bekalarskakostimograf
Magdalena Gornickakoreograf
Piotr Sadlikoblikovatelj svjetla
Sebastian Hewkooblikovatelj svjetla
Michał Tramerautor adaptacije
Michał Tramerredatelj

Priča o tragičnoj ljubavi proširila se Europom iz Francuske, gdje ju je među prvima zapisala Marie de France, jedna od prvih poznatih pjesnikinja, u svojoj baladi Chevrefoil.

Najpoznatija adaptacije zasigurno je glazbena drama Richarda Wagnera, inspirirana filozofijom Arthura Schopenhauera, poznata po nekim od najljepših ulomaka Wagnerove glazbe, među kojima se ističe uvertira prožeta poznatim Tristan-akordom i poznatim prizorom Liebestod. Na tragu Wagnera svoja su orkestralna djela skladali i Olivier Messiaen i Hans Werner Henze. Osim glazbenika, Tristanom i Izoldom bavili su se i književnici (izuzev brojnih romantičarskih prikaza ove legende, John Updike koristio se pričom u svom romanu Brazil, a Joyce se referira na legendu u svom romanu Finneganovo bdijenje. Zanimljivo je da su Tristan i Izolda bili inspiracija već prvim filmskim umjetnicima, pa prvo pojavljivanje na filmskom platnu bilježe već 1909. Posljednju filmsku adaptaciju doživjeli su 2006. godine u režiji Kevina Reynoldsa s Jamesom Francom i Sophiom Myles u glavnim ulogama.

Poljsko Kazalište u Klodzkom, koje djeluje u okviru institucije Klodzko 2016., na 47. PIF-u nastupit će sa svojom adaptacijom u kojoj su spojili tradicionalnu europsku priču o tragičnoj ljubavi i izdaji s poetikom japanskog lutkarstva, pokušavajući pokazati kako se radi o temi koja se tiče čitavog čovječanstva.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE