Naslovnica > VIJESTI > INFO > Nagrade 60. Splitskog ljeta

Nagrade 60. Splitskog ljeta

Jubilarno Splitsko ljeto završeno je večeras, a evo tko su dobitnici njegovih Judita.

Violinist Marco Graziani i glumac Nikola Ivošević dobitnici su nagrada Judita koje se dodijeljuju za najvrjednija umjetnička ostvarenja na 60. Splitskom ljetu. Nagradu dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, glavni medijski pokrovitelj festivala.

Slijede obrazloženja ocjenjivačkih sudova koji su odlučivali o nagradama.

„Šezdeseto splitsko ljeto ponudilo nam je dvije opere (Verdijevu „Aidu“ i Gotovčevu „Ero s onoga svijeta“) i deset koncerata. Kvalitetom su se uzdigli koncerti ansambla „Cantus“, Vojvođanskog simfonijskog orkestra, Zbora Hrvatske radiotelevizije i kvarteta saksofona „Papandopulo“.

„Juditu“ za glazbeni doseg darujemo violinistu MARCU GRAZIANIJU, solistu u Koncertu za violinu i orkestar u D-duru Petra Iljiča Čajkovskog. Oduševljeni i poneseni primjernim pristupom mladog violinista, kao i vrlo visokom razinom izvedbe, ističemo njegovu poniznost veličanstvenom uratku ruskoga skladatelja. Iznimno zahtjevna solistička dionica raskošno je otkrivala mogućnosti mladog violinista koji se nedvojbeno bliži svom umjetničkom zenitu. Prinos ostvaren s vrsnim Vojvođanskim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Berislav Skenderović pohranio je trajan trag u srcima splitskih štovatelja glazbe. Marco Graziani osvojio nas je ozbiljnošću i predanošću, njegovu dubokom i iskrenom izričaju potpuno je strano populističko podilaženje publici.“

Tatjana Alajbeg, Kosovka Čudina i Mirko Jankov, članovi ocjenjivačkog suda nagrade Judita za glazbeni program 60. Splitskog ljeta.

„NIKOLA IVOŠEVIĆ, dugogodišnji član Drame HNK u Splitu, razotkrio je gledateljstvu lik Jaga u Shakespeareovu Othellu kao osobu u kojoj stoluje sama ideja Mržnje. Iz distancirane mirnoće njegova lika prema svemu oko sebe od samog početka izbijala je zabrinjavajuća protivnost svakom ljudskom skladu. A potom se, s potpunom jasnoćom o sredstvima i procesu njezina rušenja, u radnju uključuje kao stroj Zla koji gradira svoj pokrenuti mehanizam do trijumfa. Ivoševićev Jago kao da izlazi iz same tame metafizičke ideje OPAKOSTI, one i onakve koja u prijelomnim vremenima i situacijama društvene posustalosti svako DOBRO premeće u vlastitu suprotnost i stavlja u funkciju realizatora svoje nakane.

Pritom je okolini ostajao neprepoznatljiv, zaklonjen logičnim postupcima svoje tobožnje skrbi za druge. Ideja ovakve kreacije Jaga je značajna u vremenu koje i samo prepoznaje Zlo tek onda kad ono ostvari svoje ciljeve.

Nikola Ivošević je sve to postigao jednostavnim glumačkim izrazom, dobrom ortoepijom sonornosti svog moćnog glasa i snažnim djelovanjem svoje osobnosti. Najsrdačnije čestitamo dramskom umjetniku Nikoli Ivoševiću.“

Vlatko Perković, Nila Kuzmanić Svete i Siniša Kekez, članovi ocjenjivačkog suda nagrade Judita za dramski program 60. Splitskog ljeta.

Odgovori

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE