Neboder

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O pitanju slobode i pronalasku izlaza iz naizgled savršeno uređenog svijeta progovara mlada hrvatska dramatičarka Lana Šarić.
autorski tim funkcija
Nataša Mihaljčišinkostimograf
Nenad Glavanautor videa
Lana Šarićdramaturg
Edvin Liverićredatelj
Edvin Liverićoblikovatelj svjetla
Lara Badurinascenograf
Marin Alvirskladatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
izvođači uloge
Darko RamljakGlas čuvara kućnog reda
Filip LugarićDino
Lana GojakMonika
Luka JuričićToni
Mirjana SinožićČistač
Vedran ŽivolićAndi

Mlada hrvatska autorica Lana Šarić diplomirala dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je brojnih nagrada (Rektorova nagrada za dramu Dupin, rak i lastavica, nagrada Branko Bauer za scenarij After party), a većina tekstova joj je izvedena na Trećem programu Hrvatskog radija. U kazalištu ITD režirala je vlastitu dramu Meso, te dramatizirala roman F.M. Dostojevskog Idiot. Njena adaptacija Euripidove Ifigenija tragedije postavljena je u Maloj sceni.

Za dramu Neboder dobila je 2007. godine treću nagradu Marin Držić koju dodjeljuje Ministarstvo kulture.
Tekst je objavljen na Hrvatskom radiju, te predstavljen u Teatru ITD u sklopu programa Mala noćna čitanja . Čitanje je režirala studentica režije Marina Petković, a čitali su također studenti Akademije i sama autorica Lana Šarić. Osim u Zagrebu, tekst je predstavljen i u Australiji na 16. svjetskom kongresu međunarodne udruge kazališta za djecu i mlade, ASSITEJ International.

Prateći tako sudbinu jednog teksta kroz dvije godine; od nagrade Ministarstva, do radija i čitanja u Hrvatskoj i dalekoj Australiji, došli smo i do premijere u profesionalnom kazalištu - 28.3. u INK u Puli, u režiji Edvina Liverića i izvedbi mladih glumaca iz Pule.

Drama se odvija u jednom neboderu koji je prepun sadržaja i nudi mnoštvo mogućnosti za provođenje vlastitog vremena: kino, trgovački centri, igrališta...ali jedna mogućnost je posve isključena; izlazak. Takav svijet podsjeća na Orwellovu viziju ili nešto moderniju verziju svijeta u kojem vlada Big Brother, a Lana Šarić odlučila ga je prikazati kroz dječji svijet.

Četvero prijatelja: Andi, Monika, Dino i Toni igraju košarku na zadnjem katu nebodera uživajući u ljetnim praznicima nakon završetka škole. Razgovaraju o tome što će raditi nakon škole, kakvu će budućnost odabrati sad kad su sve mogućnosti pred njima. U veseloj igri, Andi slučajno promaši i baci loptu preko ruba ograde i ona se, kao i mnoge lopte prije nje, izgubi u daljini. Tada počinju postavljati pitanja gdje je lopta pala i kako izgleda svijet izvan nebodera. Nekima od stanovnika nebodera to pitanje uopće nije važno, žive svoj život koristeći one mogućnosti koje im neboder pruža, dok za druge pitanje izlaska i slobode postaje najvažnije pitanje vlastitog postojanja.

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI