Login za korisnike

Željezo

Majka i kći susreću se u zatvoru u kojem majka služi doživotnu kaznu zbog ubojstva muža. Dramu koja propituje obiteljske odnose, razloge ubojstva i svrhu zatvora pogledajte u Zadru.

***

Josie se susreće s majkom Fay nakon 15 godina. Mjesto susreta: zatvor u kojem Fay služi doživotnu kaznu zbog ubojstva svog supruga, Josieinog oca. Dvadesetpetogodišnjakinja Josie uspješna je poslovna žena s rasutim emotivnim životom, koja se ne sjeća života prije svoje jedanaeste godine. Od majke želi da joj vrati dio zaboravljene prošlosti. Majka Fay želi posredno živjeti kćerin život slušajući priče o odjeći, šminki, muškarcima, izlascima. Josie je skoro jednako usamljena i zarobljena u samici svojih frustracija i opsesija. Manipulativna Fay uspostavila je bliska prijateljstva s Georgem i Sheilom, zatvorskim čuvarima, no ravnotežu narušava dolazak mlade Josie. Kao dio ubojičine obitelji, Josie u očima stražara gubi pravo da se smatra nevinom.

Dok se pripremala za pisanje Željeza, nagrađivana škotska dramatičarka i scenaristica Rona Munro obilazila je zatvore i razgovarala s osuđenicima. Pokušavajući shvatiti zašto bi osoba počinila ubojstvo, tematici je pristupila na vrlo osoban način. U svom intervjuu za Guardian kaže: " Umjesto da sam razmišljala zašto je ona počinila ubojstvo, razmišljala sam što bi mene natjeralo da ga počinim. U nekim je slučajevima stvar jasna, poput slučajeva žena koje su se branile od nasilja i svejedno završile u zatvoru. Mene su pak zanimali moralno dvojbeni slučajevi. Može li bilo tko ubiti pod "pravim" okolnostima? Ili samo određene vrste osoba? I što se postiže doživotnim zatvorom? Kakve zatvore želimo? One u kojima se kažnjava, ili one u kojima se rehabilitira?"

Rona Munro rođena je 1959 u Aberdeenu. Napisala je scenarij za film Ladybird, Ladybird redatelja Kena Loacha, a koscenaristica je filma Aimée & Jaguar njemačkog redatelja  Maxa Färberböcka.  Osim svjetski priznatog Željeza ostali kazališni uspjesi uključuju drame Strawberries in January, Long Time Dead i The Indian Boy. Londonski Lyric Theatre predstavio je njenu adaptaciju  klasika Richarda Adamsa Watership Down. Njezini rani televizijski uraci uključuju epizode dramske serije  Casualty (BBC),  te  BBC-jev TV-film  Rehab redateljice Antonije Bird. Trenutno živi i radi u Londonu.

autorski tim
Rona Munroautor teksta
Zvonko Karavidaautor videa
Ivana Peranićinspicijent
Maja Šimićredatelj
Marija Jevtićscenograf
Ivo Nižićoblikovatelj svjetla
Nebojša Lakićglazbeni producent
Andrija Seifriedprevoditelj
Marija Šarić Bankostimograf

izvođači
Csilla Barath BastaićJosie
Jasna AnčićFay
Mirko ŠatalićGeorge
Sanja ZalovićSheilla

Odgovori

POVEZANE VIJESTI