Login za korisnike

Mala sirena (Mala scena)

Predstava Mala sirena vodena je fantazija o tajnama podmorskih dubina u kojima otkrivamo čudesna bića u njihovim pustolovinama i kraljevstvo morskih sirena među kojima je i najmlađa – Mala sirena, najljepšeg glasa.

***

Den lille havfrue ili Mala sirena bajka je Hansa Christiana Andersena prvi put objavljena 1837. godine. Kako joj i naslov kaže, glavna je junakinja priče mala sirena koja se iz ljubavi prema čovječjem princu odluči odreći svog identiteta ne bi li dobila ljudsku dušu.

Njezina pustolovina počinje onog dana kada je dovoljno odrasla da vidi drugi zabranjeni svijet iznad morske površine, dobivši za to dopuštenje svoje bake - morske kraljice. Na tom putu Mala sirena pronaći će ljubav - najveću od svih tajna, koja će zauvijek promijeniti njezin život i navesti je da sama krene nepoznatim putem. Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu koje nadilazi granice svjetova.

Najčešće tumačena kao bolna i okrutna himna o odrastanju i/ili sazrijevanju, doživjela je brojne adaptacije u različite medije, ali ujedno i postala simbolom Copenhagena. Naime, 1909. godine, Carl Jacobsen, sin jednog od najmoćnijih gradskih industrijalaca oduševljen baletom nastalim po Andersenovoj priči, naručio je od kipara Edwarda Eriksena skulpturu Male sirene. Skulptura je javnosti predstavljena 23. kolovoza 1913. i postavljena u gradskoj luci Langelinie, a model za nju bila je kipareva supruga. Odnonda do danas Mala sirena preživjela je nekoliko grubih vandalstava, pa čak bila i prenošena na jednu od EXPO izložbi, no uvijek je vraćana na izvorni postament, te se s vremenom pretvorila u jednu od glavnih gradskih atrakcija. 

Predstava nastala kao završni rad Katarine Arbanas na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

autorski tim
Tin Tonkovićskladatelj
Mario Kolarićdizajner
Katarina Arbanasredatelj
Ana Šestofotograf
Hans Christian Andersenautor predloska
Željka Fabijanić Šaravanjaoblikovatelj svjetla
Vitomira Lončarproducent

izvođači
Antonija PintarićGlas Male sirene
Giulio Settimo
Katarina Arbanas

Odgovori

POVEZANE VIJESTI