Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Ozbiljne financijske nepravilnosti u HNK Varaždin?

Ozbiljne financijske nepravilnosti u HNK Varaždin?

Je li financijsko i programsko izvješće HNK u Varaždinu 'frizirano' i hoće li ga tome usprkos Grad u ofenzivi na titulu Europske prijestolnice kulture - prihvatiti? [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

Ako je vjerovati izvješću što ga je vršiteljica dužnosti intendantice HNK u Varaždinu, Jasna Jakovljević, dostavila nadležnima, to je kazalište prošlu godinu završilo s 96,67 kn dobitka.

No, ako umjesto tom dokumentu (što ga prenosimo na koncu teksta) odlučite vjerovati vanjskim suradnicima varaždinskog kazališta (podaci poznati redakciji), saznat ćete kako nekima od njih za isto to razdoblje još uvijek nisu isplaćeni honorari, a dugovi se penju i do nekoliko stotina tisuća kuna!

Tome treba pridodati i pismo što ga je Kazališnom vijeću uputila dramaturginja kazališta, Vesna Kosec Torjanac, a u kojem upozorava na cijeli niz programskih i financijski suspektnih praksi u HNK Varaždin: od proizvoljne promjene repertoara, do lažno prikazivanih i/ili dvostruko isplaćenih honorara.

Primjerice:

"Predstava Glorija Ranka Marinkovića radila se u koprodukciji s INK-om Pula, u režiji Damira Zlatara Freya. Osim Helene Minić, članice INK-a, igraju četiri glumca iz HNK u Varaždinu, tri glumca čije probe i izvedbe plaća HNK u Varaždinu (i kad se predstava igra u Puli) te dva statista. Predstava s gledalištem od 70 gledatelja ne može pokriti troškove izvedbe. Unatoč lektirnom naslovu, u obljetničkoj godini Ranka Marinkovića, u Varaždinu je odigrano samo sedam predstava, uključujući premijeru. U koprodukcijskom ugovoru stoji da INK Pula plaća redatelja, no platilo ga je i varaždinsko kazalište: 25 tisuća kuna neto za režiju – obnovu i prilagodbu za pozornicu HNK u Varaždinu i za gostovanja! Scenograf je također Damir Zlatar Frey, ali je HNK u Varaždinu platilo HONORARNOM KROJAČU HONORAR ZA SCENOGRAFIJU! – „idejno rješenje dekora za obnovu i prilagodbu za pozornicu HNK u Varaždinu i za gostovanja“. No, isti ugovor za scenografiju potpisan je i honorar isplaćen krojaču za predstavu Ruke po Ranku Vesne Kosec-Torjanac, u kojoj je „stvarni“ scenograf Ivan Duić. U to vrijeme (3., 4. i 5. mjesec) vršene su isplate blagajniku Kazališta u iznosima: 6000, 3500 i 1500 kuna neto za „putne i materijalne troškove“!" 

U međuvremenu, kazalište se u izvješću v.d. ravnateljice diči činjenicom da je trećinu dana u godini bilo - iznajmljeno, odnosno da nije obavljalo svoju osnovnu programsku djelatnost! Uz to i dalje lažno predstavlja pojedine projekte, pa je primjerice balet Romeo & Julija u izvješću opetovano naveden kao koprodukcija s Dramom HNK i Baletnom trupom Croatia, premda nam je upravo iz varaždinskog HNK još u listopadu prošle godine odgovoreno kako je koprodukcijski ugovor za tu predstavu potpisan sa - Hrvatskim društvom profesionalnih baletnih umjetnika! Predstava je, usput budi rečeno, u cijelog godini izvedena tek jedan jedini put!

Svemu ovome valjda pridodati i kako je HNK Varaždin dobio status nacinalnog kazališta, a jedan od argumenata za to bila je i ministričina najava kako će se u toj kući ubuduće posebno njegovati barokna opera. Nje, međutim, ne samo da nema u izvještajima za prošlu godinu, već je nema ni u trima posve različitim repertoarima kojima varaždinski HNK barata - onom dostavljenom Ministarstvu kulture, onom dostavljenom gradu i onom objavljenom na stranicama kazališta.

O tom raskoraku Kazališno vijeće HNK Varaždin tek će raspravljati dok je ozbiljne optužbe Vesne Kosec Torjanac proslijedilo v.d. intendantici, tražeći od nje pojašnjenja, ali i Upravnom odjelu za financije i proračun Grada Varaždina. Dapače, Kazališno je vijeće inzistiralo da mu se dostavi i Odluka o razradi prihoda i rashoda po projektima odnosno predstavama.

No, niti rečeni dokument, ni očitovanja intendantice ili Upravnog odjela, kao ni pismo Vesne Kosec Torajanac, ali ni nalaz u međuvremenu provedene interne revizije, nisu sastavni dio materijala što će se naći pred vijećnicima Grada Varaždina 22. svibnja.

Vjerojatno kako ne bi kvarili idilu, budući će se na istoj sjednici naći i odluka o promjeni statuta kazališta, ali i ona o kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture.

Tome usprkos, pitanja i potraživanja neće nestati, pa bi se zbog njih HNK Varaždin, kao i HNK Split, uskoro mogao naći pred sudom. Osim, ako se kojim slučajem ne 'probudi' tijelo zaduženo za nadzor zakonitosti poslovanja nacionalnih kazališta - Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. Moram reagirati na objavu mojega pisma kojeg sam uputila članovima Kazališnog vijeća, ali ne i Teatru.hr. Na upit odakle to pismo, budući da je objavljeno bez mojeg znanja, urednica Nora Krstulović mi je odgovorila: “Pismo je postalo javni dokument čim ste ga poslali Kazališnom vijeću, a budući je po njemu upućen upit gradskom Upravnom odjelu dostupno je u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama.” Budući da je na sjednicama KV, koje je u neku ruku interno tijelo Kazališta, bilo raspravljano o pismu te izvršena dodatna revizija koja nije utvrdila nepravilnosti, mislim da na ovo pismo zaljučak može donijeti tijelo na koje je adresirano. Tim više što je u njemu velika pogreška: “vršene su isplate blagajniku Kazališta u iznosima: 6000, 3500 i 1500 kuna neto za „putne i materijalne troškove”! Čovjek je radio svoj posao, a time sam mu, na žalost, nanijela veliku štetu. Bez obzira na to što ne mogu prihvatiti, unatoč navedenom Zakonu, objavu bez mojeg pristanka, potpisana sam imenom i prezimenom, pa stojim iza svake rečenice, osim ovdje istaknute. Vesna Kosec-Torjanac

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI