Login za korisnike

Kurva

Kolumne Vedrane Rudan pretvorene u – monodramu.

***

U knjizi Kad je žena kurva/Kad je muškarac peder, nastaloj kao zbirka kolumni pisanih za tjednik Nacional, Vedrana Rudan nastavlja se baviti svojim stalnim temama  kao što su nasilje nad ženama, mačizam i primitivizam, odgoj djece, nametnuti obrasci ponašanja u konzervativno-tradicionalnom, katoličkom društvu, siromaštvo i politička korupcija, kult mladosti i ljepote nametnuti kroz medije...

Monolozi „žena na rubu živčanog sloma“ karakteristični za njezine romane ovdje su, kako navodi Jagna Pogačnik u svojoj recenziji knjige „monolozi autorice suočene s privatnim temama, uklopljenim u dublji društveni kontekst. Velika psovačica bez dlake na jeziku, kakvom se Rudan percipira u javnosti, ovdje će vrlo transparento iskazati i vlastite slabe točke i progovoriti o strahu od starenja, bolesti i smrti ili se razotkriti kao brižna majka koja diže kredit za svoju kćerku, dakle otkriti kako su grubost i vulgarnost (i) rezultat ranjivosti na koju ni ona nije imuna.

U HNK Rijeka adaptacije, ali i inscenacije knjige prihvatio se Zijah Sokolović, a jedinu je ulogu povjerio Oliveri Baljak.

autorski tim
Sandi Bratonjaautor songa
Martina Hrlić Rogićsuradnik za pokret i ples
Tamara Dugandžijasuradnik za video
Ana Jurčićmontažer
Vedrana Rudanautor predloška
Predrag Potočnjakoblikovatelj svjetla
Nataša Antulovasistent redatelja
Jolanda Pahorinspicijent
Zijah A. Sokolovićredatelj
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf

izvođači
Olivera BaljakKurva

Odgovori

POVEZANE VIJESTI