Login za korisnike

Šuma Striborova

Robert Waltl režira možda najpoznatiju domaću pripovjetku za djecu – ‘Šumu Striborovu’ Ivane Brlić Mažuranić, i sve to na daskama Scene Gorica.

***

U jednoj od svojih najljepših priča, Šumi Striborovoj, "hrvatski Andersen" Ivana Brlić-Mažuranić, ističe veličinu majčine ljubavi kao primjer najpožrtvovonijeg ljudskog osjećaja prema drugom biću.

Šuma Striborova prva je “priča iz davnine” koju je Ivana Brlić-Mažuranić napisala. Inspiraciju je dobila jedne zimske večeri u blagovaonici svoga doma kad je u kaminu na vatri borova cjepanica prasnula u tisuću iskrica. Kako je u to vrijeme čitala o mitologiji starih Slavena iz pera A. N. Afanasjeva, sjetila se Domaćih, ruskih Domovija, kućnih duhova koji dolaze na ognjište. I tako su Domaći, “sve mužići od jedva po' lakta”, u kožusima, kapicama i opančićima “crvenim kao plamenovi”, postali okosnicom priče o dobroj baki, zloj snasi-guji, budalastom sinu, siromašnom djevojčetu, šumskom starješni Striboru i začaranoj šumi, koja je začarana morala ostati sve dok u nju ne stupi onaj kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta.

Kultni tekst Ivane Brlić-Mažuranić redatelj Robert Waltl postavio je kao vizualno-glazbeni spektakl za djecu i odrasle, a predstava je višestruko nagrađena.  Ivana Roščić za ulogu u predstavi dobila je nagradu je na dječjem festivalu u Banja Luci, a Deni Šesnić (oblikovanje svjetla) i Josipa Štefanec (kostimografija) nagrađeni su na Naj naj festivalu kazališta „Žar ptica“.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI