Naslovnica > PREDSTAVE > Waitapu

Waitapu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Lektirni roman za djecu i mlade iz pera Jože Horvata u predstavu kazališta Žar ptica pretvorila je Saša Broz.

U malenom ribarskom selu na obali oceana živi dječak Iteo koji sanja o plovidbi s druge strane udaljenog otoka Waitapua, zapravo granice između naravnog i nadnaravnog postavljenu od bogova. Veliku prepreku na njegovom putu predstavlja vrač Tefoto i njegov pomoćnik Poluguz. Oni raznim lažima, prevarama i vradžbinama pokušavaju iz dječakove glave izbiti svaku misao o prelaženju crte. Na Iteovu sreću, uz njega je cijelo vrijeme dobri Parana, moćni bog oceana prerušen u starca. Iteova baka Orohiva također ne želi pustiti unuka na opasnu plovidbu, jer se boji da ga ne izgubi baš kao što je izgubila svu svoju djecu i unučad – zbog želje za doznaju što se krije s one strane Waitapua. Nakon bakine smrti, Iteo odluči pokušati ploviti s one strane Waitapua. Uz pomoć Parane i njegovih savjeta, Iteo prelazi opasnu granicu te otkriva novi svijet s onu stranu Waitapua, te se zaljubi u Paraninu predivnu kćer Hinu.

Sadržaj je to čuvenog dječjeg romana Waitapu, iz pera moreplovca, publicista i romanopisca Jože Horvata, objavljen 1984. godine a  za koji je nagrađen uglednim književnim nagradama Grigor Vitez i Ivana Brlić Mažuranić.

Horvat u tijek kazivanja vješto uklapa maštovite legende, umetnute priče o postanku svijeta, Oceanovoj kćeri Hini, o njegovoj odluci da u obličju starca Parane živi među ljudima. Te priče određuju tijek pripovijedanja, daju mu osnovni mitski dekor, govoreći istovremeno o pobjedi indiviudalnosti, znatiželje i hrabrosti, o otkrivanju novih prostora, o važnoj ulozi pojedinca da postavlja pitanja čak i kada ne postoje pouzdani odgovori.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter