Naslovnica > PREDSTAVE > Waitapu

Waitapu

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Lektirni roman za djecu i mlade iz pera Jože Horvata u predstavu kazališta Žar ptica pretvorila je Saša Broz.
autorski tim funkcija
Joža Horvatautor predloška
Davor Antolićscenograf
Tomislav Krajcerautor projekcija
Borna Šercarskladatelj
Zinka Kiseljakautor adaptacije
Zinka Kiseljakdramaturg
Dražen Šivakasistent redatelja
Dražen Šivakkoreograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Sandra Dekanićkostimograf
Saša Brozredatelj
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla

U malenom ribarskom selu na obali oceana živi dječak Iteo koji sanja o plovidbi s druge strane udaljenog otoka Waitapua, zapravo granice između naravnog i nadnaravnog postavljenu od bogova. Veliku prepreku na njegovom putu predstavlja vrač Tefoto i njegov pomoćnik Poluguz. Oni raznim lažima, prevarama i vradžbinama pokušavaju iz dječakove glave izbiti svaku misao o prelaženju crte. Na Iteovu sreću, uz njega je cijelo vrijeme dobri Parana, moćni bog oceana prerušen u starca. Iteova baka Orohiva također ne želi pustiti unuka na opasnu plovidbu, jer se boji da ga ne izgubi baš kao što je izgubila svu svoju djecu i unučad – zbog želje za doznaju što se krije s one strane Waitapua. Nakon bakine smrti, Iteo odluči pokušati ploviti s one strane Waitapua. Uz pomoć Parane i njegovih savjeta, Iteo prelazi opasnu granicu te otkriva novi svijet s onu stranu Waitapua, te se zaljubi u Paraninu predivnu kćer Hinu.

Sadržaj je to čuvenog dječjeg romana Waitapu, iz pera moreplovca, publicista i romanopisca Jože Horvata, objavljen 1984. godine a  za koji je nagrađen uglednim književnim nagradama Grigor Vitez i Ivana Brlić Mažuranić.

Horvat u tijek kazivanja vješto uklapa maštovite legende, umetnute priče o postanku svijeta, Oceanovoj kćeri Hini, o njegovoj odluci da u obličju starca Parane živi među ljudima. Te priče određuju tijek pripovijedanja, daju mu osnovni mitski dekor, govoreći istovremeno o pobjedi indiviudalnosti, znatiželje i hrabrosti, o otkrivanju novih prostora, o važnoj ulozi pojedinca da postavlja pitanja čak i kada ne postoje pouzdani odgovori.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE