Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Hrvatska queer senzacija na Broadwayu

Hrvatska queer senzacija na Broadwayu

Među jučer objavljenim nominacijama za najvažniju američku kazališnu nagradu Tony, našla se i jedna za - 'naše gore list'. [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Uglazbiti Aristofanov govor iz Platonove Gozbe glam-rock hitovima možda zvuči kao plan iz našeg Malog dućana stravičnih ideja, no upravo je to u najkraćim crtama opis trenutno jednog od najvećih hitova na Broadwayu, Neil Patrick Harrisom predvođenog mjuzikla Hedwig and the Angry Inch, koji je jučer osvojio čak osam nominacija za nagradu Tony.

Među njima je i ona za ulogu hrvatskog transvestita po imenu - Yitzak, bivšeg uzgajivača tibetanskih goveda (!), pasioniranog ljubitelja mjuzikla Rent, kojeg partnerica, (a zapravo partner), tjera da se ponaša kao mačo muškarac, premda zapravo želi biti žena. Zbunjujuće?

Tek smo počeli!

Naime, ta, 'anatomski neispravna rock odiseja', kako je svojevremeno reklamirana Hediwig, priča je o mladiću po imenu Hansel, koji se 80-tih godina prošlog stoljeća u Istočnom Berlinu zaljubljuje u američkog oficira imenom Luther. Par odluči zajedno se vratiti u SAD, no prije toga se moraju vjenčati, što za Hansela znači i promjenu spola. Tu im u pomoć priskače Hansleova majka Hedwig, koja osim što sinu daruje vlastito ime i dokumente, organizira i operaciju njegove promjene spola. Nažalost, sve polazi po krivom, pa kao rezultat operacije Hansel, a sad Hedwig, umjesto vagine dobiva dva-i-pol centimatra veliku kvržicu među nogama, a godinu dana kasnije, u Americi, točno na dan pada Berlinskog zida, napušta je i suprig Luther.

Pokušavajući osigurati egzistenciju Hedwig osniva rock band i naziva ga Angry Inch, znate već prema čemu. Osim banda, Hedwig pronalazi i novog partnera, rečenog Yitzaka, kojeg zapravo tretira kao 'vreću za napucavanje' i tjera ga da se ponaša kao mačo muškarac premda se ovaj osjeća kao - žena. Njezina prava ljubav zapravo je jedan od bivših članova banda, mladić po imenu Tommy, koji je pobjegao ukravši Hedwigine pjesme i s njima napravio svjetsku karijeru. Dok on diljem Amerike svira po stadionima i najvećim koncertnim dvoranama, Hedwig ga s bandom prati svirajući istovremeno u dinerima, a sve ne bi li se inspirirana već spomenutim Aristofanovim govorom konačno spojila sa svojom drugom polovicom ili istu - uništila...

To je, ukratko, sadržaj mjuzikla koji trenutno pali i žari Broadwayem, i čiju se reputaciju i gotovo fanatičnu sljedbu može usporediti tek s onom mjuzikla Tommy.

Život je započeo na Off Broadwayu još 1998. godine osvojivši Village Voice Obie i Outer Critics Circle nagrade, nakon čega su se nizale brojne produkcije diljem svijeta, od kojih je onu u Los Angelesu koproducirao - David Bowie!

Potom je na red došla i hit ekranizacija iz 2001. koja je osvojila nagradu publike, kao i nagrade za režiju i najbolji film na Sundance film festivalu, a zatim i Tedy nagradu na Berlinaleu!

Mjuzikl je za film adaptirao, režirao, te u njemu glavnu ulogu igrao autor izvornog libreta, John Cameron Mitchell, a kojem Yitzak duguje svoje hrvatsko podrijetlo. Naime, upravo u filmu postaje jasno da je Yitzak - hrvatski državljanin, što dokazuje i putovnicom, dok se među posebnim dodacima na DVD-u filma nalazi i scena nazvana 'Hrvatska 1997', u kojoj se Hedwig i Yitzak upoznaju!.

Kako je i zašto Mitchell došao na ideju da svog junaka smjesti u Hrvatsku, potpuni je misterij na koji odgovor još uvijek čekamo od njega samog. No, kako je Yitzakovo hrvatsko porijeklo jedna od rijetkih činjenica koje su o tom liku poznate, upravo se za nju 'zakačila' danas za Tony nominirana glumica Lena Hall pokušavajući svojevremeno dobiti ulogu u mjuziklu.

Hall je, kako i sama priznaje, očajnički željela ulogu, pa je za jednu od audicija izmislila Yitzakov monolog, u kojem ovaj otkriva kako je odrastao na farmi jakova (!) u Dalmatinskoj Zagori. Rečena je farma bila uspješan izvoznih jakove dlake za potrebe perika u mjuziklu Cats na Broadwayu, a kad je predstava propala, s njom je 'u bespuća povijesne zbiljnosti' otišla i farma, a za njom i cijelo selo. No, Yitzak je, kaže dalje priča, dotad već bio ozbiljno 'zaražen' kazalištem, i žarko je želio zaigrati Angela u mjuziklu Rent. Stoga je maštovita Hall za drugi dio audicije snimila video lažne Kickstarter kampanje kojom Yitzak skuplja novac za postavljanje Renta, što je - kažu producenti - bilo ključno da u konačnici i dobije ulogu!

Hall se, međutim, tu nije zaustavila. Za potrebe mjuzikla počela je učiti hrvatski, na kojem u predstavi ponešto i priča, a prije svake izvedbe Neilu Patricku Harrisu piše pisma na hrvatskom ili mu citira hrvatsku poeziju?!?

Sav taj trud višestruko joj se isplatio jučer kad je nominirana za Tony, a kojeg će - ako je vjerovati kuloarima - vrlo vjerojatno i osvojiti.

Nama pak ostaje dokopati se odgovora na pitanje tko je i kako inspirirao nastanak lika koji je svojevremeno, kaže mjuzikl, imao band Kristalna noć, posljednji Židovi Balkana, te nadati se da će za njim posegnuti i neki od domaćih kazališnih producenata!

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI