Search
Close this search box.

Logično mjesto za susret

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kakve implikacije napuštanje društva ima po to samo društvo, uz pomoć Wernera Herzoga otkrivaju vam mlade autorice u Teatru &TD.
autorski tim funkcija
Irena Kraljićscenograf
Katarina Pilićkostimograf
Iva Ivanoblikovatelj zvuka
Krešimir Kirasićautor vizualnog identiteta
Werner Herzogautor predloška
Elvis Butkovićoblikovatelj svjetla
Ana Letunić producent
Nina Gojićautor koncepta
Nina Gojićdramaturg
Morana Novoselautor koncepta
Morana Novoselredatelj

Nažalost, ima stvari koje nećemo moći prikazati i koje nećete moći vidjeti. Ne možete doći bliže. Ne možete hodati po ovom tlu jer je prekrhko. Uništili biste ostatke ugljena. Uništili biste tragove medvjeda i ljudi. Tako da će vam ova djelomična slika morati biti dovoljna.“

Predstave inspirirane filmovima već su dugo trend, kako kod nas takoi u svijetu, no malo se kad dogodi da je filmski predložek kojim se kazalištarci bave - dokumentaran. A upravo za dokumentarcima i to onima Wernera Herzoga posegnuo je autorski tim predstave Logično mjesto za susret.

Predstava, naime, nastaje po motivima Herzogovih dokumentaraca  Susreti na kraju svijeta, Čovjek grizli i Spilja izgubljenih snova. Kako kažu autorice, dramaturginja Nina Gojić i redateljica Morana Novosel:

Dokumentarizam na filmu zanimao nas je s obzirom na specifičnost izlaganja i strukturiranja građe, pri čemu imitiramo pripadajući princip montaže, ali sučeljavanjem kontradiktornih informacija proizvodimo novi fikcijski prostor. Na početku rada na predstavi dogovoreno je da glumci ne gledaju polazišne materijale, jer ne stremimo imitacijom prenijeti snimljene pojedince iz jednog medija u drugi, nego tražimo vlastite izvedbene odgovore unutar problemskog polja navedenih filmova. Prema tome, iz njih smo osim dokumentarističkog tipa izlaganja preuzeli temu dobrovoljne izolacije u formi samoisključenja iz ljudske zajednice i postavljamo pitanje koje su implikacije geste napuštanja društva za samo društvo. Fokusiramo se na pojedince koji imaju izbora biti dijelom zajednice, ali to na različite načine odbijaju i umjesto toga traže, ispituju, nastanjuju ili zamišljaju svoj kraj svijeta.

Predstava je ujedno i ispit iz kolegija “Suvremena i inovativna režija” (MA studij kazališne režije, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu) pod mentorstvom prof. Branka Brezovca, u suradnji Teatra &TD i Mašine, novoosnovane organizacije, koja okuplja mlade profesionalce koji imaju za cilj, kroz kolaborativno umjetničko istraživanje, uobličavati vlastiti izričaj u području suvremenih izvedbenih umjetnosti.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE