Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Nagrade 7. Gumbekovih dana

Nagrade 7. Gumbekovih dana

Svečanom dodjelom nagrada i projekcijom filma Igora Mrduljaša i Tahira Mujčića "Jeste li bili u Zagrebu gospodine Cabaret", zatvoren je festival cabareta i komedije VII. Gumbekovi dani.
Share on facebook
Share on twitter

Žiri u sastavu Branka Cvitković kao predsjedavajuća, kazališni kritičar Tomislav Kurelec, te Branko Babac i Mehmed Aganović kao glasovi publike najboljom su proglasili predstavu Njuške u produkciji Teatra EXIT jer "povezuju karakterne odlike ljudi i pasa stvarajući sliku našeg doba iz neobične vizure, čemu posebnu privlačnost daju atraktivne glumačke kreacije Janka Rakoša, Enesa Vejzovića i Filipa Križana", rekla je Cvitković na dodjeli.

Gumbeka za najbolju mušku ulogu dobio je glumac Davor Svedružić za glumačko ostvarenje u ulozi Stanislava Pajsenovića u predstavi Muke po Iveku redatelja Želimira Mesarića u izvedbi Glumačke družine Histrion. "Svedružić je ostvario jednu od najboljih komičnih uloga posljednjih godina ne samo na Gumbekovim danima nego u čitavom hrvatskom teatru, koristeći razne dijalekte i pronalazeći silnu fizičku i glumačku energiju u stvaranju potpuno različitih karaktera", pojasnila je Cvitković.

Žiri je Gumbeka za najbolju žensku ulogu dodijelio glumici Sunčani Zelenika Konjević kao Miciki u komediji Bogi Ivač-Znova u režiji Ljubomira Kerekeša i produkciji varaždinskog HNK-a te Kerekeš teatra. "Zelenika Konjević pokazala je vrhunsko komičarsko umijeće u rasponu od licemjerno hinjene naivke do pohotne žene koja vlada muškarcima", obrazložio je žiri.

"Po mišljenju ocjenjivačkog suda, ovogodišnji se festival odlikuje velikim brojem predstava koje svojim visokim dometima ukazuju na vitalnost i razvoj cabaretskih predstava, ali i onih iz drugih kazališnih područja koje također koriste neke od cabaretskih elemenata", istaknula je Cvitković. Stoga je posebnu nagradu odlučio dodijeliti Marti Crnobrnji, kćerki Mladena Crnobrnje - Gumbeka, za scenografiju kojom "osmišljeno i vrlo efektno spaja cabaretski i operni izraz" u predstavi Operni cabaret u režiji Jasne Žarić i produkciji zagrebačkog HNK.

Statua Gumbek za izniman doprinos oživljavanju cabareta ove je godina pripala dramatičaru i publicistu Nini Škrabeu koji je s Tahirom Mujičićem i Borisom Senkerom bitno pridonio oživljavanju cabareta s crnom komedijom Kavana Torso, ali i nekima od najvećih uspjeha Glumačke družine Histrion. "Time se, a i svojim kasnijim samostalnim stvaralaštvom uvrstio među najznačajnije autore koji su se bavili cabaretskim izrazom od Drugog svjetskog rata do danas", napomenula je Cvitković.

Nagrade je dobitnicima uručio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE