Login za korisnike

Jonah i Otto

Zanima li vas što svećenik ženskar i epileptični mađioničar imaju zajedničkog? Odgovor možete dobiti u u Gradskom kazalištu Sisak.

***

Robert Holman, britanski dramatičar, za naslov je svog  komada odabrao naprosto imena njegovih glavnih likova. Otto je šezdesetdvogodišnji svećenik Anglikanske crkve koji je prestao vjerovati u Boga jer, kako kaže, Bog ne vjeruje u njega. Ogrezao u usamljenosti, u parku susreće mladog dvadesetšestogodišnjaka Jonaha, mađioničara koji za sobom vuče kolica iz supermarketa u kojima je beba. Njihov susret koji traje manje od dana obojicu će ih duboko obilježiti.

Jonah je zapravo lopov, ali iz odbojne vanjštine krije se nesigurni epileptični mladi otac. Otto također otkriva svoju dušu, opisujući svoju posustalu vjeru i preljubničku prošlost. Dvojica se muškaraca u razgovoru toliko zbliže da Jonah u Ottu vidi svog oca, koji je umro od raka, a Otto u Jonahu prepoznaje sina kojeg nikada nije imao.

Komadi Roberta Holmana suptilno seciraju ljudski karakter i kirurškom preciznošću izlažu na vidjelo istinu koju nitko pretjerano ne voli.  Među zapaženijim tekstovima su Today, o španjolskom građanskom ratu i Bad Weather, o ljubavi između šezdesetdevetogodišnjakinje i dvadesetogodišnjeg otpadnika. Predstava 'Jonah i Otto' svoju je praizvedbu imala u ožujku 2008., u manchesterskom Royal Exchange Theatreu.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI