Search
Close this search box.

Dječaci Pavlove ulice

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Junaštvo, nasilje, ratovi, ponos, smrt... A sve to nisu prizori iz domaćeg filma već adaptacija dječjeg književnog klasika.
autorski tim funkcija
Darko Crnčević majstor tona
Marinko Radočajmajstor svjetla
Miriam Brezovecinspicijent
Martina Fakacrekvizita
Matko Botićdramaturg
Miljenko Sekulićscenograf
Hana Leticakostimograf
Aida Bukvićredatelj

Priča o borbi dječaka Pavlove ulice da spase svoj grund od dječaka iz drugog kvarta, Crvenokošuljaša, vjerojatno je većini ostala u sjećanju iz osnovnoškolske lektire. Crvenokošuljaši žele dječacima iz Pavlove ulice oteti prostor za igru, dječaci iz Pavlove spremni su ga braniti i tako počinje pravi mali rat. Dječaci iz Pavlove na kraju obrane svoj grund, ali kraj nije sretan, jer uskoro umire njihov prijatelj, boležljivi Nemeček koji se hrabro borio unatoč upali pluća. Na kraju grund postaje gradilište i dječaci, nakon ponosa zbog pobjede, shvaćaju da odrastanje znači i gubitak iluzija.

Junaci Pavlove ulice, roman Ferenca Molnara, mađarskog prozaika i dramatičara objavljen je 1906. i u svijetu je najpoznatiji mađarski roman. Lik Nemečeka zauzeo je u dječjoj literaturi mjesto uz bok Oliveru Twistu i Tomu Sawyeru. Roman je doživio četiri filmske adaptacije. Obično se smatra da je Molnar u 'Junacima' izrazio mračnu slutnju Prvog svjetskog rata.

Na daske KNAP-a priču o ne baš slatkom odrastanju postavila je Aida Bukvić. U samom početku rada na predstavi naglasak je bio na općim mjestima kojih je Molnarov tekst pun – jedinstvu svijeta mašte i igre kojeg treba čuvati te obraniti u ključnim trenucima, testovima hrabrosti i odanosti ali i prvim bolnim znakovima odrastanja koje sve brže nastupa.

Namjera je bila napraviti posvetu jednom izumirućem načinu veze između mašte i igre, ali redateljica nije ni slutila da će, kako kaže,  morati voditi računa i o novim sukobima koje tek treba shvatiti, o obezvrjeđivanju svijeta kojemu pripadamo i na kojeg više nemamo nikakav bitan utjecaj, te je predstavu smjestila u kontekst rastućeg uličnog i školskog nasilja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE