Tosca (zg)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ona je slavna operna pjevačica, a on je slikar. Oboje završavaju tragično. Na sceni HNK Zagreb.
autorski tim funkcija
Lorenzo Mariani,redatelj
Maurizio Balòscenograf
Silvia Aymoninokostimograf
Srboljub Dinićdirigent
Giacomo Pucciniskladatelj
Giuseppe Giacosaautor libreta
Luigi Illicaautor libreta
Deni Šesnićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Alen RuškoCrkvenjak*
Antonio BrajkovićCesare Angelotti / Sciaronne
Damir KlačarSpoletta
Davor RadićBarun Scarpia
Domagoj DorotićMario Cavaradossi*
Gabriela GeorgievaFloria Tosca*
Giorgio SurianBarun Scarpia*
Kristina KolarFloria Tosca*
Luciano BatinićBarun Scarpia*
Marko CvetkoSpoletta
Ozren BilušićCrkvenjak*
Robert PalićCesare Angelotti / Sciaronne
Siniša ŠtorkCesare Angelotti
Stjepan FranetovićMario Cavaradossi*
Željko GrofelnikCrkvenjak*
Zurab ZurabishviliMario Cavaradossi

1887. Giacomo Puccini gledao je izvedbu drame Tosca Victoriena Sardoua, sa Sarah Bernhardt u glavnoj ulozi. I jako mu se svidjela. Pa je odlučio za nju skladati glazbu i pretvoriti je u operu.

No, nije sve išlo kako je trebalo, Sardou nije htio odmah prodati prava, ali nakon nekoliko nesporazuma oko same drame i Verdijeve intervencije, Puccini se prihvatio posla, i nastala je Tosca kakvu danas znamo...

A znamo to da je Tosca bila prekrasna i slavna operna pjevačica, sklona ljubomori, koja svoga ljubavnika Cavaradossija optužuje da slika Marije Djevice koju je upravo dovršavao, sliči Marchesi Attavanti, i optužuje ga da mu je ona ljubavnica, jer je prije nego što je ušla u crkvu, čula njega kako razgovara s nekim. Mi znamo da je Cavaradossi zapravo razgovarao s bratom Marchese Attavanti, Angelottijem, koji je i Toscin i Cavaradossijev prijatelj, ali i politički neprijetlj baruna Scarpije, šefa rimske policije, i kojeg šef traži jer je ovaj pobjegao iz zatvora. I što će biti dalje? Iako se Angelotti ubija, Scarpija sada prijeti Tosci da će ako ona ne bude njegova, Cavaradossi biti ubijen. I, sada spoiler warning!!!, (ako tako nešto u operi postoji), Tosca ubija Scarpiju, Cavaradossi ipak biva ubijen, a Tosca se, očajna, baca sa zidina u smrt.

Usprkos dramskom predlošku, opera je stvarana pune tri godine, a praizvedba je održana 1899. godine u mjestu gdje joj se i zbiva radnja - u Rimu. Znajte i da je ju je svojevremeno u londonskom Covent Gardenu igrala jedna i jedina - Milka Trnina.

U novoj, zagrebačkoj produkciji naslovnu će ulogu pak igrati u alternacijama gošća iz inozemstva Gabriela Georgieva i domaća uzdanica Kristina Kolar.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE