Naslovnica > PREDSTAVE > Mala trilogija smrti

Mala trilogija smrti

PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kontroverzna predstava još kontroverznije autorice Elfriede Jelinek u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta obavezna je postaja za gledatelja željnog suvremene dramske tematike.
autorski tim funkcija
Kosta Carinaprevoditelj
Maja Nedeljkovićkostimograf
Orto Nedeljkovićkostimograf
Ivanka Jevtovićkostimograf
Josi Bergkoreograf
Ivana Dimićdramaturg
Dalija Aćinkoreograf
Zoran Erićskladatelj
Nebojša Bradićredatelj
Nebojša Bradićscenograf
Elfriede Jelinektekst

U goste nam stiže prilično zanimljiva poslastica iz produkcije Beogradskog dramskog pozorišta. Riječ je o Maloj trilogiji smrti, autorice Elfriede Jelinek, jedne od najzanimljivih i najkontroverznijih spisateljica današnjice i dobitinice Nobelove nagrade za književnost 2004. godine.

Poznata po svojoj neobičnoj jezičnoj virtuoznosti, Jelinek i ovoga puta na njoj karakterističan način progovara o smrti, ali o onoj mnogo većih razmjera devastacije kulture i umjetnosti, ali i poziciji žene unutar takvih struktura, prema kojima u svakom dijelu trilogije je upućen poseban monolog protagonistkinja koje se pokušavaju pozicionirati unutar takve strukture.

Dijelovi trilogije dobili su ime po Schubertovim kompozicijama – Vilinska kraljica, Smrt i djevojka i Putnik. Nazivi, naravno, tek ironično naslućuju značenje svakog dijela, pa tako vilinska kraljica zapravo predstavlja mrtvu glumicu Burgteatra.

U svakom slučaju predstava koja je podjelila i publiku i kritiku, obavezna je postaja za sve obožavatelja Elfride Jelinek, a u pogledati je možete u režiji srpskog redatelja Nebojše Bradića.

Odgovori