Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 16. susreta Hrvatskog centra Assitej

Nagrade 16. susreta Hrvatskog centra Assitej

Žiri u sastavu Helena Petković, Lada Martinac Kralj i Renata Carola Gatica, nakon odgledanih devet predstava koje su u konkurenciji bile izvedene od 14 do 18. listopada 2013. u Čakovcu, dodjelio je nagrade.
Share on facebook
Share on twitter

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

  • Nagrada za najbolju predstavu u cjelini  dodjeljuje se predstavi ZVJEZDICA, Kazališta lutaka Zadar.
  • Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Ljudmili Fedorovoj za predstavu ZVJEZDICA Kazališta lutaka Zadar.
  • Nagrada za najbolji dramski tekst se ne dodjeljuje.
  • Nagrada za najbolju scenografiju dodjeljuje se Alexandri Kovalskayi za predstavu ZVJEZDICA, Kazališta lutaka Zadar.
  • Nagrada za najbolju kostimografiju dodjeljuje se Mirjani Zagorec za predstavu IGLICA Kazališta Mala scena iz Zagreba.
  • Nagrada za najbolju scensku glazbu dodjeljuje se Hrvoju Radniću za predstavu KUĆNI DUHOVI Dječjeg kazališta Dubrava iz  Zagreba I Kazališne družine Pinklec Čakovec
  • Nagrada za najbolje oblikovanje svjetla dodjeljuje Ivi Nižiću i Franu Papiću za predstavu ZVJEZDICA, Kazališta lutaka Zadar.
  • Najbolja glumačka ostvarenja:

 

Ovogodišnji Susreti obilovali su brojnim popratnim programom.

Na Okruglom stolu "RUKSAK (PUN) KULTURE" predstavnici Ministarstva kulture RH Vladimir Stojsavljević, pomoćnik ministrice kulture RH i Maja Zrnčić, voditeljica, prezentirali su program. Sedamnaest predstavnika kazališta, članova HC ASSITEJ-a i HC UNIMA-e. dali su svoje primjedbe i prijedloge.

Na 2. međunarodnom Susretu Croatia World Collaboration u sklopu našeg Susreta održala  se radionica za dramske umjetnike (glumce), članove HC ASSITEJ  i studente  pod vodstvom dramske umjetnice i instruktorice borilačkih vještina Haruke Kuroda (London, UK)

Svojom izložbom SlukOVNICA predstavljeno je Dječje kazalište B.Mihaljevića u Osijeku. Izložba je objedinila radove likovnih umjetnika lutkarskih tehnologa i scenografa koji su od 1980-ih obilježili rad kazališta.

U HNK Varaždin pod nazivom REPRIZA izvedene su tri predstave sa profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade: STRAH dramskog studija Dječejg kazališta Dubrava, predstava MRTVA KRALJICA 123…dramskog studija HNK u Varaždinu. Dramski studio Dada Kazališne družine Pinklec izvelo je predstavu VJETROPLJUS.

 

OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA  2013

Najbolja predstava u cjelini: ZVJEZDICA (Kazalište lutaka Zadar)

Od sanduka do zvijezda, od rekvizita do metafore, od pripovjedača do lika, od glumca do lutke! Redateljski rukopis, vizualno oblikovanje I glumačka igra “rade” u dosluhu za cjelinu kazališnog doživljaja u kojem teatarska magija I plemenita poanta osvajaju mlađi naraštaj I utopljavaju srca starijih.

Najbolja režija: Ljudmila Fedorova za predstavu Zvjezdica (Kazalište lutaka Zadar)

Homogena glumačka igra i maštoviti vizualni identitet čine čvrst i cjelovit redateljski kod. Ostvarena je predstava u kojoj nema nedovršenosti niti sumnji u odabiru redateljskih rješenja koja su razigrana, dosjetljiva I imaginativna.

Nagrada za najbolji dramski tekst se ne dodjeljuje 

Među ponuđenim dramskim predlošcima nismo uočili dovoljno onih koji bi na originalan i dramaturški zanimljivo strukturiran način komunicirali s mladom publikom. Željeli bismo nedodjeljivanjem nagrade poručiti upravo suprotno – kako suvremeni dramski dječji tekst može biti izvorište novih kazališnih ideja i sadržaja te da je potrebno da mu kazalište otvori vrata šire nego što ovogodišnji izbor predstava pokazuje.

Najbolja scenografija: Alexandra Kovalskaya za predstavu Zvjezdica( Kazalište lutaka Zadar)

Scenografija Alexandre Kovalskaye ponudila je više od puke scenske funkcionalnosti, ostvarujući luk od konkretne datosti do metafore.  Jednostavna rješenja provociraju više razina iščitavanja, a uz to im se pridružuje maštoviti život lutke i funkcionalnost kostima.

Najbolja kostimografija: Mirjana Zagorec za predstavu Iglica (Kazalište Mala scena Zagreb)

Jednostavni, dovitljivi, a estetski profinjeni  kostimi u predstavi “Iglica” graditelji su svijeta u kojem stanuje ova priča.  Oni od samog početka razigravaju maštu da bi transformacijom dobili rekvizitna  svojstva I tako postali dio glumačke igre I redateljskih rješenja.

Najbolja scenska glazba: Hrvoje Radnić za predstavu Kućni duhovi ili nevidljivi recept za sreću (Dječje kazalište Dubrava Zagreb i kazališna družina Pinklec Čakovec)

Scenska glazba Hrvoja Radnića predstavu je obogatila atmosferom, pomogla joj u punktiranju priče i songovima ju raspjevavala. Bez jeftinog nametanja stalno je bila dio scenskog tkanja I pomogala mu u  ritmu I oblikovanju stila.

Najbolje oblikovanje svjetla: Ivo Nižić I Frane Papić za predstavu Zvjezdica (Kazalište lutaka Zadar)

Oblikovanje svjetla u ovoj predstavi proizvodi vrhunsku atmosferu koja je priči o zvjezdici koja se spušta na zemlju neophodna kako bi dobro funkcionirala. Zahvaljujući svjetlu publika lako I zainteresirano putuje prostorima o kojima  priča govori.

 

Najbolja glumačka ostvarenja

Nataša Kopeč – Robotka (Mrvice iz dnevnog boravka, Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb)

Od preciznog scenskog pokreta do emotivnosti nerealističnog lica kreacija glumice je pomogla cijeloj predstavi da dobije još jednu dimenziju. Njezina Robotka nije ni robot, ni osoba, već biće koje je izradila dječja želja I mašta.

Karolina Horvat – Kraljica, služavka (Snjeguljica mora umrijeti, Kazališna družina Pinklec Čakovec i lutkarska scena HNK u Varaždinu)

Groteskan izraz donesen jasno, precizno i vješto uputio je na talentiranu osobnost glumice koju se rado gleda I od koje se očekuju, a onda  I dobijaju, odlična rješenja

Nikolina Majdak – Iglica (Iglica, Kazalište Mala scena Zagreb)

Glumica uz akrobatsku spretnost (I glumljenje nespretnosti) na topao način komunicira s publikom, te  tako pomaže najmlađima da se lako identificiraju s licem, ali I prepoznaju problem  o kojem govori predstava.

Petar Atanasoski – Janko (Mrvice iz dnevnog boravka, Gradsko kazalište Žar ptica Zagreb)

Odabirom glumačkih sredstava Petar Atanasoski je uspio biti vješt narator koji održava ritam predstave i glavno lice koje najmlađa publika prepoznaje. Nenameljiv, a stalno prisutan, discipliniran, a s osjećajem za partnera I gradnju scene, Atanasoski je glumački kotač zahvaljujući kojem se predstava sigurno odvija.

***

Napomena: žiri se rukovodio idejom  da u odabiru glumaca koje želi istaknuti na prvom mjestu treba biti glumačka kreacija a ne spolnost interpreta pa je zato išao na odnos tri glumice + jedan glumac (a ne dva plus dva)!

Članovi žirija:

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE