Naslovnica > PREDSTAVE > Tri mušketira

Tri mušketira

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Roman Dumasa oca, na scenu HNK Rijeka postavlja gost iz Beograda, Kokan Mladenović.

"Tri mušketira«, koja su doživjela brojne adaptacije, pokušat ćemo ispričati kao priču iz današnjeg vremena. Današnje vrijeme ni za koga nije dobro – ni za osjećaj pravde i morala, ni za romantičnu ljubav. Živimo u sebičnim vremenima, u kojima su svi okrenuti sami sebi. Naša predstava temelji se na ozbiljnom sudaru herojstva i realnog života."

Tim je riječima riječku scensku adaptaciju proslavljenog romana Alexandra Dumasa  najavio njezin redatelj, Kokan Mladenović.

Dramaturginja Magdalena Lupi Alvir pojasnila je da se u dramatizaciji pokušalo naglasiti ono što je aktualno danas. Naglasak stoga nije toliko na pustolovnom aspektu Dumasova romana, koliko na spletkama i intrigama svjetovne i crkvene vlasti u vrijeme vladavine Luja XIII. Bitan segment čine songovi izišli iz duhovitog i britkog pera Predraga Lucića, pa će to u cjelini biti posve drugačije čitanje Tri mušketira.

Radnja izvornika smještena je na početak 17. stoljeća, uzbudljiva je priča o pustolovinama i prijateljstvu tri mušketira: Athosa, Porthosa i Aramisa te hrabrog mladog Gaskonjca D'Artagnana. Djelujući po poznatom načelu “svi za jednoga, jedan za sve!” ova družba zajedničkim snagama nastoji spriječiti pokvarenog kardinala Richelieua da zauzme francusko prijestolje. No njihova je najopakija protivnica kardinalova špijunka, Milady, jedna od najpamtljivijih ženskih “negativki” u literaturi. Dumas je ovdje upotrijebio svo svoje naracijsko umijeće puno brzih preokreta u radnji, da bi ovu priču o spletkama političkih i crkvenih moćnika u borbi za vlast i naklonost kralja i kraljice, okršajima, dvobojima, fatalnim špijunkama i skandaloznim tajnama, doveo do krajnjih napetosti i dramatične završnice...

U HNK Rijeka Dumasov izvornik odlučili podnasloviti kao 'glazbeni triler', te ga postaviti kao svojevrsni spoj avanturističke žanrovske slikovnice i aktualnog komentara.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter