Search
Close this search box.

Romeo i Julija (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
"Romeo, o, Romeo! Zašto si Romeo? Zataji oca, imena se svog odreci... "
autorski tim funkcija
Zvjezdana Timetprevoditelj
Ingrid Begovićkostimograf
Ilija Smoljenovićkoreograf borbi
William Shakespeareautor teksta
Snježana Abramović Milkovićkoreograf
Zlatko Kauzlarić Atačscenograf
Petar Večekredatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
izvođači uloge
Alen ŠalinovićBenvoglio
Barbara Vickovićgospođa Montecchi
Borko PerićMercuzio
Božidar OreškovićCapuleti
Božo Gorjanc sudionici borbi
Damir Burić sudionici borbi
Damir MarkovinaParis
Dijana VidušinJulija*
Dragutin Schmidt gosti na plesu
Dušan GojićMontecchi
Goran Pajvot sudionici borbi
Ioan Barbugosti na plesu
Ivan BrkićPietro
Ivan KatićVladar
Ivica PucarMladić
Jagoda Kralj NovakDadilja
Luka DragićRomeo
Marko Cindrićsudionici borbi
Melanija DugandžićAbramova žena
Mirjana Stipić gosti na plesu
Miro ŠegrtAbram
Mladen Čučković sudionici borbi
Petra DugandžićDjevojka
Robert Živković sudionici borbi
Sergej Pracevićsudionici borbi
Slavko JuragaFra Lorenzo
Špiro GuberinaGregorio
Srđan Šarićsudionici borbi
Vanda Hojker gosti na plesu
Vesna Uhlik gosti na plesu
Vlasta Ramljakgospođa Capuleti
Žarko PotočnjakSansone
Zijad GračićTebaldo
Zrinka CvitešićJulija*

Vjerojatno najpoznatija tragična ljubavna priča na svijetu, talijanskog je porijekla, a prvi danas poznati njezin zapis onaj je Bandellov, kojeg je pak na engleski jezik u stihovima, kao The Tragicall Historye of Romeus and Iuliet, 1562. godine preveo Arthur Brooke. 

Stručnjaci tvrde kako je William Shakespeare poznavao Brookeov tekst, te po njemu negdje između 1591. i 1596. (prvo tiskano izdanje drame tzv. 'bad quarto'  iz 1597. ) napisao svoju dramu, no proširivši znatno priču i dodavši joj niz sporednih likova, poput Mercuzija i Parisa.

Priču danas već znaju i vrapci na grani, no mi ćemo je ipak ponoviti:

Drama započinje uličnom tučom mladića iz dviju zavađenih obitelji - Montecchi i Capuletti, a koju prekida sam veronski Princ obznanjujući da će svako daljnje kršenje primirja kazniti - smrću.
U međuvremenu, Capulettijevi razmatraju mogućnost udaje svoje kćeri Julija za Parisa, i u svojoj kući organiziraju zabavu nakojoj će ih upoznati. Iako su smrtno zavađeni, na zabavu im prerušen s prijateljima stiže i Romeo, jedini sin Montecchijevih. Romeo i Julija se upoznaju i odmah se zaljube, no Tibald, nećak godpođe Capuletti prepoznaje Romea i prisiljava ga da napusti zabavu.

U drugom činu Romeo se potajno uvuče Capulettijevih i ugleda Juliju na balkonu. Tamo se njih dvoje međusobno zakunu na ljubav i odluče se oženiti. Idućeg se dana sastanu kod fratra Lorenca, koji ih i vjenča-

U trećem činu Tibald susreće Romea na gradskim ulicama i započinje svađu s njim. Romeo pokušava smiriti situaciju, no Tibald smrtno ranjava njegova prijatelja Merkuzija. Romeo se osvećuje ubijajući Tibalda, zbog čega biva protjeran iz Verone. No, prije nego li se zaputi u Mantovu, Romeo se sastaje s Julijom kako bi proveli prvu bračnu noć zajedno. Capulettijevi u međuvremenu naređuju svojoj kćeri da se uda za Parisa.

Julija stoga (u četvrtom činu) odlučuje potražiti pomoć od fratra Lorenza, a ovaj joj daje napitak od kojeg će izgledati kao - mrtva. On sam pak šalje poruku Romeu da dođe u pomoć Juliji, koji napitak popije dan prije vjenčanja s Parisom.

No, umjesto fra Lorenzove poruke, do Romea prvo stiže vijest o Julijinoj smrti, zbog čega se on odmah vraća u Veronu. Ulazi u Julijinu grobnicu, gdje susreće Parisa i - ubija ga. Potom, ugledavši 'mrtvu' Juliju - počini samoubojstvo popivši otrov. Kad se Julija konačno probudi i ugleda mrtvog Romea, odluči si oduzeti život, bodežom...
Na koncu će stvarni redosljed događaja zaraćenim i ožalošćenim Montecchijima i Capulettijima ipričati fra Lorenzo, naknon čega će ovi odlučiti konačno prekinuti sva neprijateljstva i zajedno oplakivati svoju mrtvu djecu....

Romeo i Julija doživjeli su nebrojene prerade i ekranizacije, od one Franca Zeffirellija iz 1968. , u kojoj uz Leonarda Whitinga kao Romea i Oliviu Hussey kao Juliju, Laurence Olivier igra – pripovjedača, do verzije Baza Luhrmanna u kojoj nesretne ljubavnike igraju Leonardo DiCaprio i Claire Danes.

Istoimeni balet inspiriran Shakespeareom, skladao je Sergej Prokofjev na narudžbu Kirov baleta između 1935. i 1936., no ono je zbog političkih okolnosti u tom kazalištu izvedeno tek 1940., a svjetsku je praizvedbu imalo dvije godine ranije u češkom Brnu.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE