Naslovnica > PREDSTAVE > Filumena Marturano (HNK Varaždin)

Filumena Marturano (HNK Varaždin)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Komedijom o ostarjeloj prostitutki koja svim silama pokušava uploviti u građanski brak kako bi spasila ime svoje djece, Jagoda Kralj Novak obilježava 40 godina karijere.
autorski tim funkcija
Eduardo De Filippoautor teksta
Samo M. Strelecredatelj
Samo M. Strelecscenograf
Marita Ćopokostimograf

50-godišnji Domenico Soriano, bogati je napolitanski trgovac, kojeg na početku drame zatičemo bijesnog na dvije godine mlađu, bivšu prostitutku Filumenu. 26 godina živjeli su zajedno kao nevjenčani supružnici, da bi ga ona na koncu, pretvarajući se d aumire, na prevaru natjerala da je i oženi. Domenico, je pak htio oženiti mladu Dianu koja također živi s njima, pretvarajući se da je medicinska sestra. Filumena priznaje kako je razlog njezine prevare bila želja da osigura stablina dom zaa svoej troje djece (Umberto, Michele i Riccardo) i spriječi ih da saznaju čime se nekoć bavila. No, Domenico nije zadovoljan objašnjenjem i traži od svog odvjetnika Nocella, da poništi brak. Filumena se s tim na koncu pomiri, ali i priopći DOmenicu kako je jedno od troje djece - njegovo. Kad svi njegovi pokušaji da sazna o kojem je djetetu riječ - propadnu, Domenico nakon 10 mjeseci ponovno oženi Filumenu prihvaćajući tako očinstvo svo troje djece...

To je ukratko sadržaj komedije u tri čina Filumena Marturano, što ju je talijanski pisac i filozof Eduardo de Filippo 1946. godine napisao za svoju sestru, slavnu glumicu Titinu De Filippo.

Usprkos prvotno negativnim kritikama i mlakom prijemu kod publike, tekst je s vremenom postao iznimno popularan, a doživio je i niz ekranizacija. Prvu od njih, 1950. godine režirao je sam De Filippo, zaigravši u njemu glavnu mušku, a njegova sestra glavnu žensku ulogu. Daleko poznatije je pak  verzija iz 1964. naslovljena Matrimonio all'italiana čiju je režiju potpisao Vittorio De Sica, a u kojoj su glavne uloge igrali Sophia Loren i Marcello Mastroianni.

Upravo ulogom Filumene na sceni svog matičnog kazališta, HNK u Varaždinu, 40 godina karijere proslavit će njegova prvakinja, Jagoda Kralj Novak, i to u režiji gosta iz Slovenije Same M. Streleca.

Tom će se produkcijom Filumena vratiti na domaće repertoare nakon 10 godina, jer je posljednji put producirana 2003. godina u HNK Rijeka, kad je režiju predstave potpisao Jagoš Marković.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE