Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Krležini dani u Osijeku ’07

Krležini dani u Osijeku ’07

Kazališno-teatrološka priredba održat će se ove godine od 11. do 14. 12., a u središtu joj je znanstveni skup posvećen obljetnici osječkog HNK.
Share on facebook
Share on twitter

531d.jpg

Organizatori, Zavod HAZU za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe, Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku te osječki Filozofski fakultet, kao središnji događaj najavljuju znanstveni skup posvećen stotoj obljetnici Hrvatskoga narodnog narodnog kazališta u Osijeku, pod nazivom 'Povijest, teorija i praksa - hrvatska dramska književnost i kazalište'.

Na njemu će tridesetak hrvatskih teatrologa, bivših i sadašnjih intendanata, književnika, književnih povjesničara, kazališnih kritičara te dramskih pisaca predstaviti najznačajnije događaje vezane za stogodišnjicu osječkoga kazališta, te razmatrati stanje na suvremenoj hrvatskoj kazališnoj sceni, a bit će riječi i o najznačajnim djelima hrvatskih dramskih pisaca, povijesti hrvatske drame u 19. stoljeću te o hrvatskim dramatičarima na bosanskohercegovačkoj kazališnoj sceni u posljednjih 15-ak godina.

Cijela manifestacija počet će polaganjem vijenca na Krležin spomenik te recitalom iz Krležinih djela, a nastavit će se predstavljenjem zbornika 'Krležini dani u Osijeku 2006.', nove knjige akademika Nikole Batušića 'Riječ, mati čina', te knjige 'Novi sadržaji starih tema' povjesničarke kazališta Antonije Bogner-Šaban.

Za sudionike manifestacije odigrat će se i tri predstave – 'Bez trećega' Milana Begovića u izvedbi splitskog HNK, 'Hasanaginica' Mustafe Nadarevića Drame HNK iz Zagreba te 'Bljesak zlatnog zuba' Mate Matišića u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Mostara.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI