Naslovnica > PREDSTAVE > Michelangelo

Michelangelo

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Autorski projekt Tomaža Pandura prema Krležinoj drami prva je premijera HNK Zagreb u sezoni 2013/2014, a uprkos golemom matičnom ansamblu polovicu izvođača u predstavi čine - gosti.
autorski tim funkcija
Linda Bilanasistent kostimografa
Mirna Rustemovićasistent dramaturga
Dorijan Kolundžijaautor video projekcija
Paolo Tišljarićasistent redatelja
Sven Jonkescenograf
Tea Bašićasistent kostimografa
Silenceskladatelj
Aljoša Reboljfotograf
Livija Pandurdramaturg
Livija Pandurautor adaptacije
Tomaž Pandurredatelj
Tomaž Pandurautor adaptacije
Roko Grbininspicijent
Danica Dedijerkostimograf
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Andrej Hajdinjakoblikovatelj svjetla
Miroslav Krležaautor predloška

Michelangelo Buonarotti je drama Miroslava Krleže koja je uz tekstove Legenda, Maskerata, Kristofor Kolumbo, Kraljevo, Adam i Eva  okupljena u zbirci Legende, napisanoj između 1917. i 1920.

Radnja se zbiva u Sikstinskoj kapeli u svibanjsko jutro, dok Michelangelo Buonarotti slika Dan gnjeva Gospodnjeg. U drami se izmjenjuju neobični prizori, proizašli iz Michelangelovog bunila: krčma, balovi, lomača, inkvizitori, te mnogi neobični likovi poput Ruža, Paukova, Miševa, Crva u ormaru…

Glavna tema drame je sukob čovjeka (Michelangela Buonarottia) s Bogom i sa samim sobom. Michelagelov se odnos prema Bogu mijenja iz vjerovanja u nevjerovanje, iz klevetanja u veličanje, iz molitve i prihvaćanja u odbacivanje i prepiranje. Na kraju drame  Michelangelo prolazi sve kušnje, prihvaća svoj umjetnički poziv i nastavlja oslikavati  svod Sikstinske kapele.

Ovaj Krležin tekst poslužio je kao predložak Tomažu Panduru za autorski projekt kojim je otvoren Mittelfest 2013, a koji je ujedno i prvi premijerni naslov HNK u Zagrebu u sezoni 2013/2014.

Službena najava kaže:

Na temelju drame velikog hrvatskoga pisca Miroslava Kreleže iz 1919.g., Tomaž Pandur uprizoruje kazališnu pjesmu njegove izmučene osobnosti, koja utjelovljuje unutarnje konflikte, paradokse i probleme Visoke Renesanse. Pjesmu o rastezanju klasične forme do njezinih krajnjih granica, i umjetnosti koja se širi u novim smjerovima. Kazališnu pjesmu o dramskoj reinterpretaciji Michelangelovih ideala Visoke Renesanse, obnovljenim interesima za znanost i tehnologiju, te konfliktnom višeslojnom naglasku na ljudskoj emociji i strasti. Pandur stvara El gran Teatro Michelangela Buonarrotija, oca i majstora svih umjetnosti, teatar čovjeka čije je ime postalo sinonim za svjetsko remekdjelo. Teatar umjetnika kome nema ravna, stvaraoca djela uzvišene ljepote, koja izražavaju sveukupnost ljudskoga stanja. Teatar čovjeka koji je slikao umom, a ne rukama.

Ono što, međutim, u najavi ne stoji jest činjenica da su pored 40 zaposlenih glumaca u ansamblu Drame HNK u Zagrebu, čak polovica, odnosno 6 od ukupno 12 izvođača u ovoj produkciji - gosti.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE