Search
Close this search box.

Verdi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kolaž baletnih divertismana koje je veliki skladatelj često pisao i protiv svoje volje, u kombinaciji s uvertirama i preludijima njegovih opera, podloga su za balet što ga kao hommage o 200. obljetnici Verdijeva rođenja premijerno producira Splitsko ljeto.
autorski tim funkcija
Ivanka Lukatelibaletni majstor
Petar Ivaniševićoblikovatelj zvuka
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Hari Zlodredirigent
Dmitrij Rodikovbaletni majstor
Vladimir Šuvalovbaletni majstor
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Dinko Bogdanićkoreograf
Giuseppe Verdiskladatelj
Dinka Jeričevićscenograf

Svoj doprinos svjetskom obilježavanju 200. godišnjice rođenja velikog VerdijaSplitsko je ljeto odlučilo realizirati u formi istoimenog baleta koji će - kažu - biti "ne tek kao prisjećanje na brojne baletne glazbe koje je Verdi pisao, mahom za pariške premijere svojih opera, nego prije svega kao životnu priču o samom Verdiju."

Koreograf Dinko Bogdanić za tu je priču inspiraciju pronašao u baletnoj glazbi Četiri godišnja doba iz opere Sicilijanska večernja, a glazbenu podlogu baletnih fragmenata iz Verdijevih opera, koji su - često i protiv volje samog skladatelja - morali biti napisani po volji naručitelja, prije svega onih pariških.

Izbor je sačinio s dirigentom Harijem Zlodrom, a u njemu su se našli baletni divertismane iz opera JerusalemTrubadurOtello, ali i uvertire i preludije iz AideTraviateKrabuljnog plesaMoći sudbine.

"Moja prva ideja je bila da Verdi bude prepoznat kao baletni kompozitor", kaže Bogdanić. Maestro Zlodre pak objašnjava:

"U Trubaduru i Macbethu pronašli smo prekrasne divertismane i plesove, a Četiri godišnja doba su jedna mala baletna simfonija. Muzikološki smo složili balet tako sa možete pratiti Verdijevo stvaralaštvo koje je u prvoj fazi zaigrano, a kasnije patetično. Počinjemo s Traviatom, jednim od najljepših opernih naslova..."

Hoće li tako složen mozaik biti u stanju istovremeno biti i narativan te ponuditi cijelinu priče o Verdiju, kako to obećavaju autori, provjeriti možete u produkciji Splitskog ljeta i izvedbi Baleta HNK u Splitu.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE