Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 16. Teatar festa ‘Petar Kočić’

Nagrade 16. Teatar festa ‘Petar Kočić’

Edita Karađole dobitnica je jedne od tri nagrade za najbolje uloge na upravo završenom 16. Teatar festu 'Petar Kočić' (Banja Luka).
Share on facebook
Share on twitter

Editi Karađole nagrada je dodijeljena za ulogu Majke u predstavi "Dabogda te majka rodila", drami o životu i smrti prema istoimenom romanu Vedrane Rudan u dramatizaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, realiziranoj u koprodukciji Hrvatske drame riječkog HNK Ivana pl. Zajca i HKD teatra Rijeka, a uz obrazloženje:
"Minimalističkim sredstvima  ostvaruje upečatljivu ulogu koja povezuje teme starenja  i stvarnosti, u umjetničkom ali i životnom materijalu." 

Komad "Elijahova stolica", rađena po istoimenom romanu Igora Štiksa, proglasena je najboljom predstavom 16. Teatar festa. Roman je na scenu JDP u koprodukciji sa sarajevskim MESS-om, vrlo intrigantnim redateljskim postupkom postavio Boris Liješević, pa je predstava osvojila i Grand Prix ‘Mira Trajlović’, na BITEF-u 2011.

Prema ocjeni žirija, najbolja drama je "Grebanje ili kako se ubila moja baka" Tanje Šljivar u režiji Selme Spahić i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, "Hartefakta" i "Bitef" teatra.

Nagradu za najboljeg redatelja dobio je Egon Savin za režiju predstave "Zla žena" J. S. Popovića u izvođenju Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

Uz Editu Karađole, za najbolje uloge nagrađeni su Ivan Đurić i Vlastimir Đuza Stojiljković.

Specijalna nagrada pripala je redatelju Nikoli Zavišiću za režiju predstave "Sava Savanović" Danice Nikolić-Nikolić u produkciji Narodnog pozorišta Kikinda.

Pobjednički komad "Elijahova stolica" bavi se bolnom temom posljednjih ratova u bivšoj Jugoslaviji u kojoj je rat sagledan na kompletan, politički, emotivan i intelektualan način.

Glavni lik Elijahove stolice,  Richard Richter pedesetogodišnji je pisac koji se nakon raspada braka odlučuje iz Pariza vratiti u rodni Beč, gdje još živi njegove teta Ingrid s kojom je odrastao, nakon što mu je, nedugo nakon poroda umrla majka, a otac počinio samoubojstvo.

No, tamo će, nakon pronalaska jedne plave bilježnice i majčina pisma muškarcu za kojeg se otkriva da je njegov pravi otac, shvatiti da je identitet s kojim je živio pola stoljeća – lažan.

Njegova potraga za pravim ocem, sarajevskim Židovom Jakobom Šnajderom, i identitetom, istinom o vlastitu postojanju, odvest će ga u Sarajevo 1992. u kojemu upravo bijesni rat.

Ključne monologe u predstavi izgovara Vlastimir - Đuza Stojiljković u ulozi Jakoba Šnajdera i starca Simona.

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu dr. Miloš Babić, profesor, Nikola Pejaković, redatelj i Nebojša Bradić, redatelj (predsjednik), koji je, kako stoji u obrazloženju, gledajući predstave na Teatarfestu 2013. uočio kao važno da njihovi stvaratelji imaju posebnu odgovornost prema temama i umjetničkom odgovoru na njih.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI