Login za korisnike

Hauka molekula

Na koji način možemo činiti moć ludom, pitaju se u svom novom projektu Tanja Vrvilo i Damir Bartol Indoš.

***

Autorski dvojac Damir Bartol Indoš i Tanja Vrvilo, poznati po inovativnom i eksperimentalnom pristupu izvedbenim umjetnostima, u svojem novom projektu Hauka molekula naglasak stavljaju na pokret, istražujući ga kroz figure inverzije i postavljajući pitanje: na koji način možemo činiti moć ludom?

Indoš i Vrvilo ne upotpunjuju tekst pokretom, već pokret tekstom te, ovoga puta, oni sami nisu i izvođači već to prepuštaju: Nikolini Majdak, Marku Jastrevskom, Kati Marušić, Adriani Josipović, Miri Manojloviću te Nikoli Mijatoviću Bangaviju.

Inspiraciju su pronašli u filmu Jeana Roucha Ludi gospodari o afričkom pokretu Hauka, koji je do sredine 20.st. izvodio godišnje inverzije vojnih svečanosti britanskog kolonizatora; potom, u pokretnim slikama Vlade Kristla te djelovanju američkih eksperimentalnih umjetnika Living Theatre.

Razvijamo vježbe za život u kazalištu kako bismo stvorili kazalište kojem su takve vježbe potrebne. Ponekad rabimo vježbe memorije u kojima su sva kretanja molekularna. Na pozornici se obraćamo jedni drugima na memoriji koju možemo nazvati Hauka zato što drugi naziv ne postoji. Uvježbavamo prijelaz iz društva osuđenika u društvo siromašnih uz slike koje su neupotrebljive za vlast. Naša glavna vježba je rad na jačanju tajanstvene, neobične osjetljivosti za druge. Što kazalište može učiniti? Uključiti stvarnog čovjeka i siromašne ljude u tu osjetljivost i tu memoriju tako da dno krene prema gore. Kako preživjeti u kazalištu? Oslobađamo geste rituala i obuzetosti individualnih singulariteta s instrukcijama za život kazališta divne nenasilne anarhističke revolucije.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI