Naslovnica > VIJESTI > PLES > Rezidencijalni programi Dana suvremenog plesa

Rezidencijalni programi Dana suvremenog plesa

Rezidencijalni programi podrazumijevaju boravak umjetnika u Varaždinu gdje oni, osluškujući 'puls grada', stvaraju predstavu.
Share on facebook
Share on twitter

Od 20. do 23. lipnja održat će se peti Dani suvremenog plesa. Tijekom četiri dana publika će vidjeti šest plesnih predstava od kojih će neke nastati u Varaždinu.

'Jestiva ideja!' je projekt koji je osmišljen tijekom prvog izdanja Dana suvremenog plesa, a spaja gastronomiju i plesnu umjetnost. Ove godine tim će programom biti otvoren festival, u dvorištu Galerije starih i novih majstora, u četvrtak 20. lipnja u 21:30 sati. Pod nazivom 'Pokret mislim okret', tri će plesačice, kuhar i band za vas pripremiti Jestivu ideju! - između stvarnosti i mašte, kuhanja, glazbe, riječi i pokreta. Sonja Pregrad, Zrinka Šimičić Mihanović i Zrinka Užbinec skuhat će plesni razgovor, Dražen Jambriško koreografirat će virtuozne zalogaje, a bend imena Tomislav ispjevat će priču od slike i zvuka i tako vam poželjeti dobrodošlicu na festival.

'Behind the Sun series' bave se konceptom prakse koja postaje srž umjetničkog stvaralaštva; praksa postaje i primarni materijal i baza po kojoj se artikulira odnos između umjetnika i sadržaja njegovog rada. Autor projekta je Pavle Heidler koji koristeći praksu kao bazu, kroz kolaborativne odnose i procese pokušava s primjerima drugih umjetnika shvatiti različite odnose među kontekstima, prioritetima, tehnikama, interesima, te tijelima, pokretu i plesu.Pavle će u Varaždinu raditi s Lindom Blomqvist, Matildom Lidberg i Ilse Ghekiere, a prezentacija njihova rada održat će se u petak, 21. lipnja, u 19,30 sati u HNK Varaždin.

'Pozdrav iz Varaždina' je plesna video razglednica koja će se snimati u Varaždinu, a fokusirat će se na plesačka tijela u specifičnim vanjskim prostorima i znamenitostima  grada.  Putujuća plesna razglednica tako će biti svojevrsna kratka priča Varaždina ispričana pokretom i plesom. Nakon procesa kreacije i montaže plesna video razglednica moći će se koristiti online.
Projekt je ostvaren u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina i pilot je planiranog višegodišnjeg projekta "Pozdrav iz Hrvatske", plesno-filmskog projekta dokumentiranja, snimanja i doživljaja plesnih festivala i platformi u tri grada - Zagrebu, Varaždinu i  Splitu. Osmišljen je kroz inicijativu NDA Hrvatska u suradnji sa zagrebačkim festivalom Platforma. hr, splitskim XONTAKT  i Danima suvremenog plesa Varaždin.
U sklopu projekta Nomad On the Road ideja je da suvremena plesačica i koreografkinja Melita Spahić Bezjak posjećuje spomenute festivale te plesnim videom zabilježi doživljaj i svoju plesnu viziju festivala i grada. Melita će u Varaždinu, zajedno s plesačicom Irenom Tomašić, boraviti od 19. do 23. lipnja, a o prezentaciji videa javnost će biti naknadno obaviještena.

Od subote, 8. lipnja, u prodaji su ulaznice za predstave na Danima suvremenog plesa. U uredu Turističke zajednice grada Varaždina u Padovčevoj ulici možete kupiti ulaznice za „Jestivu ideju!“, predstavu Love will tear us apart te projekciju plesnog filma i videa XONTAKT ON TOUR 2013. Ulaznice za predstave Box i Silent Killer te dječju predstavu E=mc2, koje će se izvesti u HNK Varaždin, možete kupiti na blagajni kazališta. Cijena ulaznice je 40 kn, a studenti i umirovljenici imaju pravo na 50 posto popusta. Ulaznica za dječju predstavu stoji 20 kn, a za kino projekciju 10.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI