Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 58. Sterijinog pozorja

Nagrade 58. Sterijinog pozorja

Ovogodišnje je izdanje festivala prošlo u sjeni političkih i politikantskih odluka, slaže se većina promatrača, no na koncu je iz nejasne programske selekcije ipak trebalo odabrati nagrađene.
Share on facebook
Share on twitter

"Čini se da je ovogodišnje Pozorje podržala politika ili, tačnije rečeno, politikanstvo. Pozorište samo, pojedinačne predstave i njihove estetske vrednosti pale su u potpunu senku zbog političkih prepucavanja, zbog drame na otvaranju, diskusija za i protiv Kusturice, otkazivanja predstave Selme Spahić itd. Interesovanje za društvene često banalne drame zamenilo je interesovanje za umetnost. Kakvo nam je društvo, takvo nam je i pozorište i festivali: trivijalizovano i do srži politizovano, u krajnje negativnom smislu", kaže o ovogodišnjem Pozorju kazališna kritičarka Ana Tasić.

S njom se slažu i brojni drugi promatrači, koji su proteklih dana što na okruglim stolovima, što u festivalskim kuloarima, uz to još prigovarali i činjenici da selekcija nema koncepcijsko utemeljenje, da je zbunjujuće da u glavnom programu nema niti jedne predstave iz tzv. mađarskih kazališta, odnosno domaćih kazališta na mađarskom jeziku. Konac festivala obilježili su i ozbiljni tehnički problemi, zbog kojih je publika pola sata prije kraja iste, napustila gledalište predstave Virus.

No, svemu tome usprkos, žiri Pozorja u sastavu Predrag Ejdus (predsjednik) Dragana BoškovićCisana MurusidzeMiodrag Tabački Stevan Koprivica, morao je podijeliti nagrade.

Većinom glasova Sterijinu nagradu za najbolju predstavu dodijelio je mjuziklu Zona Zamfirova Pozorišta na Terazijama, autorskom projektu Kokana Mladenovića.

Sterijina nagrada za tekst suvremene drame većinom glasova dodijeljena je Fedoru Šiliju za dramu Čarobnjak, u režiji Borisa Liješevića koji je dobio i Sterijinu nagradu za režiju.

Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje žiri je jednoglasno dodijelio Nebojši Dugaliću za ulogu Hadži Zamfira u mjuziklu Zona Zamfirova, Saši Torlakoviću za ulogu Thomasa Manna u predstavi Čarobnjak, Jasni Đuričić za ulogu Irine Nikolajevne Arkadine u predstavi Galeb. Većinom glasova glumačka nagrada dodijeljena je Ivanu Bosiljčiću za ulogu Maneta u mjuziklu Zona Zamfirova.

Sterijina nagrada za scenografiju većinom glasova žirija pripala je Aleksandru Deniću za predstavu Konstantin, a za kostimografiju Bojani Nikitović i Stefanu Savkoviću za istu predstavu.

Sterijina nagrada za originalnu scensku glazbu većinom glasova dodeljena je Marku Grubiću za mjuzikl Zona Zamfirova, a nagrada za koreografiju jednoglasno je dodijeljena Mojci Horvat za istu predstavu.

Specijalnu Sterijinu nagradu za predstavu u cijelini žiri je jednoglasno dodijelio predstavi Galeb u režiji Tomija Janežiča, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI