Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > Natječaj za 16. FAKI

Natječaj za 16. FAKI

Na temelju iskustva prošlogodišnjeg festivala, FAKI XV 2012, ovogodišnji festival svoju će realizaciju doživjeti u drugačijem formatu. FAKI ove godine preispituje pojam festivalizacije i formata ponuđenih festivala.
Share on facebook
Share on twitter

Pitanje na koje organizatori žele odgovoriti jest: nudi li FAKI prostor za komentar/ kritiku/ reakciju i promišljanje o kulturi, društvenoj situaciji i našoj stvarnosti?

 

Tekst natječaja prenosimo u cijelosti.

***

PROSTOR

Shvaćajući pojam „prostora“ ne samo u prenesenom, već i u fizičkom smislu, vođeni smo idejom da javni prostori služe javnoj namjeni (u smislu njihovih karakteristika i njihovih uloga); oni omogućuju društvenu komunikaciju i oni jesu ili trebaju biti dostupni i otvoreni za svakoga.

Smatramo da je festival političko sredstvo, stoga želimo oživjeti javni prostor kao prostor u kojem se ističe dijalog, argument i javna rasprava nudeći kazališni jezik kao osnovno sredstvo komunikacije.

Vjerujemo da se javna sfera ostvaruje kroz akciju u javnom prostoru.

FORMAT

Ove će godine festival biti podijeljen u dva dijela.

Prvi je rezidencijalni dio, u trajnju od 10 dana počevši od 1.  do 10. rujna. U ovom periodu, kroz umjetničke postupke i metodološke prijedloge, želimo ponuditi otvoreno polje za diskusiju, refleksiju i promišljanje o dominantnoj kulturi.

Osnovni metodološki postupak za šesnaesto izdanje festivala je site-specific kazališno istraživanje koje će se održavati u AKC Medika.

Site-specific je format kazališta koji ne zahtjeva pozornicu, već izvor kreacije i inspiracije pronalazi u/na određenom mjestu tj. lokaciji. Site-specific kazalište je uporaba jezika koji otvoreno koristi svojstva, osobine i značenja koja se nalaze u/na određenom mjestu, bilo da je to krajolik, grad, zgrada ili soba. Ovaj oblik kazališta posebno naglašava slike, priče i događaje koji otkrivaju složene odnose između nas i našeg okruženja.

Cilj ovog istaživanja jest  stvoriti site-specific performanse koristeći prostor ispred, oko, unutar i iznad AKC Medika. Izvedba će predstaviti slojevito istraživanje prostora koje nudi AKC Medika kao javnog prostora, prostora za komunikaciju i kreaciju.

Istraživanje i predstave nastale tokom rezidencije biti će predstavljene u drugom dijelu festivala. Drugi dio festivala održat će se od 12. do 14. rujna.

OTVORENI POZIV/NATJEČAJ > Do 30. lipnja, 2013

Pozivamo Vas da se prijavite za oba dijela festivala.

Ako želite biti dio rezidencije, od 1. do 10. rujna pošaljite nam svoj ​​životopis i kratko motivacijsko pismo (max.1 stranica), zajedno s ispunjenom putnom kartom koju možete pronaći niže.

Također, pozivamo prijave site-specific kazališnih predstava, tj. predstava čije je izvođenje moguće prilagoditi ponuđenom prostoru.

Svoje prijave, sa ispunjenim formularima koje možete naći niže, šaljite na e-mail adresu fakifest@gmail.com . Molimo Vas da pod stavkom naslov navedete da li je prijava za “rezidencijalni dio festivala” ili “site-specific kazališna predstava”.

Video materijal podijelite s nama (max. 250mb) putem WETRANSFER -a (besplatan servis).

Festival pokriva:

• putne troškove

• smještaj i veganski obrok za trajanja festivala

• promociju u lokalnim medijima

• prostor za izvedbu

• tehničku podršku

Svi programi su besplatni, festival ne ostvaruje profit.

Festival organizira Attack!, nekad Autonomna tvornica kulture, danas Autonomni kulturni centar. Attack! je nestranačka, neprofitna, nevladina, volonterska udruga građana koja stvara i širi kulturnu i političku alternativu te alternativnu ekonomiju, osiguravajući prostor u javnosti svima koji se žele kreativno izraziti i sudjelovati u promjenama koje vode slobodnom društvu.

FORMULARI ZA PRIJAVU

Karta grupe

Putna karta

Tehnicka karta

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI