Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Buljan pomeo Borštnika

Buljan pomeo Borštnika

Najveći slavljenik ovogodišnjeg Borštnikova srečanja predstava je 'Edip u Korintu' SNG Drame Ljubljana u režiji gosta iz Hrvatske, Ivice Buljana.
Share on facebook
Share on twitter

440d.jpg

Domaćin Borštnikova srečanja, SNG Maribor, ove je godine ostao praznih ruku, jer su baš sve nagrade otišle u Ljubljanu. Najviše razloga za slavlje imali su SNG Ljubljana i Ivica Buljan, čijoj su predstavi 'Edip u Korintu' /naslovna/ pripale četiri nagrade uključujući i one za najbolju predstavu u cjelini i režiju. Tri glumačke nagrade dobila je pak predstava 'Tartuffe' koju zagrebačka publika može pogledati u sklopu ovogodišnjih Gavellinih večeri, dok je, zanimljivo, predstava 'Sumrak bogova' koju su ugostili i ovogodišnji Festival svjetskog kazališta i MESS – ostala bez ijedne nagrade.

O nagradama u konkurenciji 11 predstava koje je za Boštnikovo srečanje izabrao selektor Matej Bogataj odlučivao je žiri koji su činili predsjednica Vesna Jurca Tadel i članovi Majda Križaj, Aleksander Milosavljević, Rok Vevar i Iva Zupančič.

Veliku nagradu 'srečanja' za najbolju predstavu u cjelini žiri je odjelio predstavi 'Edip u Korintu' Iva Svetine, u režiji Ivice Buljana i produkciji SNG Drame Ljubljana. Predstava koja je gostovala i na prošlom Queer Zagrebu, po obrazloženju žirija je: 'unikaten splet svih kreativnih energija i elemenata'. Za istu predstavu, Ivica Buljan dobio je nagradu i za najbolju režiju.

Žiri je podjelio i šest jednakovrijednih glumačkih nagrada, a dobili su ih: Marko Mandić za uloge dr. Strnena u predstavi 'Romantične duše' i Poliba u predstavi 'Edip u Korintu' SNG Drame Ljubljana, Uroš Smolej za ulogu ceremonijal-majstora i Jette Ostan Vejrup za ulogu Fräulein Schneider u predstavi 'Cabaret' Gradskog kazališta Ljubljana, potom Polona Juh za ulogu uveć spomentom Cabaretu, ali i za ulogu Dorine u predstavi 'Tartuffe' SNG Drame Ljubljana, a koja je nagrade još donijela i Igoru Samoboru za ulogu Tartuffa i Saši Pavček za ulogu Elvire. Nagradu za mladoga glumca dobio je Aljaž Jovanović za ulogu Levka u predstavi 'Edip u 'Korintu'.

Žiri je odlučio uručiti još dvije jednakovrijedne nagrade za druge dosege i to autorima predstave 'Show Your Face' u produkciji Betontanca & Umke, te Petri Vebri za scenografiju predstave 'Romantične duše' SNG Drame Ljubljana. Nagrada za estetski doseg pripala je Gradskom kazalištu Ljubljana za 'Cabaret' u režiji Stanislava Moše, a nagrada Dominik Smole za prijevod Alešu Bergeru za prijevod drame J. B. P.Moliera 'Tartuffe' u izvedbi SNG Drame Ljubljana.

Ove je godine u planu još bila i nagrada za izvorni esej na temu dramskog opusa Gregora Strniše, a na natječaj je prispjelo šest radova. No, žiri u sastavu Petar Pogorevc, Vasja Predan i Jernej Novak, odlučio je ne podjeliti prvu nagradu već tri jednako vrijedne i to Dariji Dominkuš, Katji Mihurko Poniž i Marini Gumzi.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI