Login za korisnike

Telefon/Medij

Dvije kratke opere Gian Carla Menottija, na daskama su se našla u produkciji Opere b.b. i Madlenianuma.

***

Američki skladatelj talijenskog podrijetla Gian Carlo Menotti svoju je prvu operu, 'Smrt Pierrota', napisao u dobi od samo jedanaest godina. Opera nije nikad izvedena, ali je mladi Menotti zaključio da se glazbom dalje želi baviti, te je formalno glazbeno obrazovanje započeo na milanskom Konzervatoriju Verdi s dvanaest godina.

Nešto starijeg, majka je nakon smrti oca povela u Kolumbiju da spasi obiteljski posao – uzgoj i tvgovinu kavom, no Menotti se 1928. ipak odlučio za glazbu i upisao Philadelphia Curtis Institute of Music, gdje su kolege studenti bili i Leonard Bernstein te Samuel Barber, s kojim je kasnije uspješno surađivao.

Nagradu Pulitzer osvojio je dvaput, za opere 'Consul' i 'The Saint of Bleecker Street'.

Telefon’ ili ‘Ljubav u troje’, kako je opera podnaslovljena, komična je jednočinka praizvedena 1947. u njujorškom Heckscher Theateru, zajedno s ‘Medijem‘,  kojeg Opera b.b. također planira za ovaj nastup. Telefon je priča o ženi opsjednutoj telefoniranjem koju potencijalni zaručnik jedva uspijeva zaprositi, i to tako da je nazove iz telefonske govornice nakon što je bezuspješno pokušavao natjerati je da se ostavi telefona.

Medij’ je nešto duži, sastoji se od dva čina , a zamišljen je kao operni film noir. Bavi se lažnim dozivanjem duhova koje rezultira neobičnim ubojstvom. Madame Flora lažni je medij, a odglumljenim seasnsama dozivanja duhova pokušava iskamčiti novac od lakovjernih nesretnika. Međutim, usred jedne takve seanse dogodi joj se nešto što sama ne može objasniti, a svoju paranoju Madame Flora rješava tako da krivnju svali na nijemog slugu Tobyja, zaljubljenog u njenu kćer. Cijela stvar završava tako da u alkoholnom bijesu Flora ubija nevinog Tobyja, ali i dalje nije uvjerena kako je konačno ‘ubila duha’...


Odgovori

POVEZANE VIJESTI