Naslovnica > PREDSTAVE > Čelične magnolije

Čelične magnolije

GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dramu američkog pisca i redatelja Roberta Harlinga o magnolijama koje su sve samo ne cvijeće i samo ne krhke, možete vidjeti u režiji Joška Juvančića.
autorski tim funkcija
Robert Harlingautor teksta
Matija Vujicakostimograf
Paola Dražić Zekićskladatelj
Marin Gozzescenograf
Joško Juvančićredatelj

Iza oksimoronskog naslova Čelične magnolije krije se priča o šest različitih žena koje, svaka na svoj način, rješavaju životne probleme dokazujući da su često jače od muškaraca.

Robert Harling je dramu napisao kao vlastito suočavanje s preranom smrću sestre koja je bolovala od dijabetesa tipa 1, baš kao i junakinja njegove drame Shelby. Radnja drame smještena je u gradić u Louisiani 80-ih godina, a počinje na dan Shelbyinog vjenčanja kad ona i njezina majka M'Lynn odlaze u frizerski salon čija je vlasnica Truvy. U salonu susrećemo i ostale likove; sramežljivu frizersku pomoćnicu Annelle koja je upravo doselila u grad, udovicu bivšeg gradonačelnika Clairee i neprestano zlovoljnu Ouiser. Tijekom iduće tri godine pratimo njihove živote kroz susrete u salonu i zajedničke razgovore. Shelby, unatoč bolesti i protivljenju majke M'Lynn, odluči roditi dijete. Slijedi borba s bolešću uz neprestanu želju da živi normalnim životom. Annelle se iz sramežljive djevojke pretvara u mladu ženu željnu zabave, da bi se na kraju okrenula vjeri. Između Clairee i Ouiser razvija se neobično prijateljstvo, a uvijek vedra Truvy muči se s muškarcima koji je okružuju. Iako su te žene različite po godištu, socijalnom statusu i karakterima, jedna drugoj su velika podrška.

U drami nema muških likova, no stalna su tema razgovora, a Harlingove junakinje su snažne žene rastrgane između vlastitih želja i ograničenja koja im je život nametnuo.

Čelične magnolije prvi put su prikazane 1987. godine u off-Broadway produkciji. Samo dvije godine kasnije Harling je dramu pretvorio u filmski scenarij. Nadopisao je muške uloge, a i sam se pojavio u manjoj ulozi svećenika. U filmu glume brojni poznati glumci; Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah, Olympia Dukakis, Sam Shepard te Julia Roberts kojoj je uloga Shelby donijela prvu nominaciju za Oscara.

[youtube:http://uk.youtube.com/watch?v=J3KPolyuMnU]

Na pozornici kazališta Marin Držić šest ženskih sudbina prikazat će Milka Podrug Kokotović, Izmira Brautović, Glorija Šoletić, Jasna Jukić, Žuža Egrenyi i Mirej Stanić. Cijela priča smještena je u scenografiju Marina Gozzea, tj. frizerski salon Truvy. Za kostime koji odišu duhom američkog juga 80-ih pobrinula se Matija Vujica, a kako bi predstava što vjernije prikazala atmosferu frizerskog salona, Izmira Brautović (Truvy), osim proba u kazalištu, pohađa i dodatne satove u jednom dubrovačkom frizerskom salonu.

Ozbiljnu temu i zanimljive ženske karaktere uz puno svakodnevnih razgovora, uvijača za kosu i natapirane kose na scenu KMD-a dovodi Joško Juvančić.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE