Naslovnica > PREDSTAVE > Operni cabaret

Operni cabaret

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tri operna naslova kojima je zajednički nazivnik tek to što su za operne standarde neuobičajeno kratke, spojena su u posljednju opernu premijeru HNK u Zagrebu u sezoni 2012/2013.
autorski tim funkcija
Lukas Fossskladatelj
Marija Dražančićšaptač
Aleksandra Ćorlukainspicijent
Zrinka Petrušanecinspicijent
Gordana Nikićšaptač
Simon Dešpaljkorepetitor
Marcellus Schifferautor libreta
Paul Hindemithskladatelj
Silvana Čuljakkorepetitor
Jasna Žarićredatelj
Helena Borovićkorepetitor
Gian Carlo Menottiautor libreta
Josip Levačićoblikovatelj svjetla
Samuel Barberskladatelj
Marta Crnobrnjascenograf
Josip Šegodirigent
Nina Cossettokorepetitor
Petra Dančevićkostimograf
Maja Oršić Magdićautor prepjeva libreta
izvođači uloge
Branka Sekulić-ĆopoSally, Billova žena / Gošća
Domagoj DorotićBill, odvjetnik / Gost
Gorana BiondićHelene
Gorana BiondićGošća
Helena BorovićPijanistica
Ivan ŠatalićGlas
Kaja FarszkyKsilofon
Leon KošavićMr. McC
Luka DragićMajstor ceremonije
Mario BokunGlas
Marko CvetkoMudrac / Gost
Martina KlarićGlas
Mia DomaćinaGlas
Nina CossettoPijanistica
Orkestar HNK u Zagrebu
Robert PalićBolničar / Gost
Siniša HapačDavid, poslovni čovjek / Gost
Srebrenka PoljakPijanistica
Stjepan FranetovićRobert
Tena Lebarić RaškovićGlas
Vesna Tominac MatačićTeta Ema / Gošća
Željka MartićGeraldina, Davidova sredovječna žena
Željka MartićGošća
Željko GrofelnikProfesor / Gost

Operni cabaret zapravo je triptih iznimno kratkih opera, kojima je - osim trajanja - teško naći drugi zajednički nazivnik, pa je nejasno zašto ih je HNK u Zagrebu 'ugurao' u istu predstavu ili zašto je pak iz nje ispustio i sedmominutnu The Deliverance of Theseus, Dariusa Milhauda ili pak i prema Guinessu službenu najkraću operu na svijetu Sands of Time velšanina Petera Reynoldsa.

Tamo i natrag palindromska je opera Paula Hindemitha, iznimnog njemačkog skladatelja, inovatora i pedagoga, ali i oca - glazbenog obrazovanja u Turskoj (!), u trajanju od tek 12 minuta, nastala 1927. godine. 'Kvaka' je, međutim u tome što se i radnja (prema libretu Marcellusa Schiffera), ali i sama glazba na polovici opere krenu odvijati - unatrag,  ismijavajući pri tom brojne operne i općenito kazališne stereotipe, a istovremeno bivajući iznimno tehnički zahtjevan materijal…

A priča je opere slijedeća: Robert odlučuje iznenaditi svoju supruguHelenu, te na njezin rođendan dolazi kući ranije s posla, da bi je zatekao kako doručkuje u društvu svoje gluhe tetke… Međutim, upravo u trenutku kad Robert slavljenici i njezinoj tetki uručuje poklone, idilu prekida slušinja donoseći pismo za Helenu… Potonja pak pismo pokušava skriti, što Robertu biva sumnjivo, da bi se ubrzo ispostavilo kako je pismo stiglo od – Helenina ljubavnika… Robert na to, u napadu ljubomore, ubija Helenu,a potom i sebe, a promptno se pojavljuju i liječnik i bolničar koji zaključuju kako tu za njih više nema posla… No, onda se u cijelu priču umiješa deus ex machina, tj. nepoznati Mudrac, koji radnju okreće u suprotnom smjeru, i priču se pred očima gledatelja ‘odvrti’ u suprotnom smjeru, vraćajući se na svoj idilični početak…

Partija bridža, američkog skladatelja i dvostrukog dobitnika Pulitzera za glazbu, Samuela Barbera, nastala je pak 30 godina kasnije, točnije 1959. godine, kao i Upoznavanja i rastanci iz pera Lukasa Fossa. Ova dva naslova povezuje, međutim i to, što je libreto za njih pisao Barberov partner, Gian Carlo Menotti.

Partija bridža bavi se dvama parovima koji igraju rečenu kartašku igru, i traje deset minuta, a tijekom tog vremena svaki od likova ima kratku ariettu.

Sally je frustrirana vlastitom glupošću i razmišlja o  kupnji šešira s paunovim perjem što ga je tog jutra vidjel au nekom izlogu; njezina supruga brinu njezini glupavi ispadi i priželjkuje umjesto nje oženiti izvjesnu Cymbaline. Geraldine lamentira o tome kako nije dovoljno voljela svoju sad umiruću majku, dok David fantazira što bi učinio kad bi bio bogat kao njegov šef , gospodin Pritchett.

Upoznavanja i rastanci zapravo je monodrama za bariton što ju je 1959. skladao član tzv. bostonske škole i izniman pedagog, Lukas Foss.  Traje tek devet minuta, a sastoji se isključivo od pozdrava što ih glavni lik, domaćin neke zabave razmjenjuje sa svojim gostima.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE