Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Besplatne drame Damira Šodana

Besplatne drame Damira Šodana

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta 'Besplatne elektroničke knjige' dvije drame Damira Šodana: 'Kain ili njegov brat' i 'Zaštićena zona'.
Share on facebook
Share on twitter

Damir Šodan rođen je 1964. godine u Splitu. Pjesnik, prevoditelj, dramski pisac. Diplomirao je engleski jezik i opću povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio zbirke poezije Glasovne promjene (1996.), Srednji svijet (2001.) i Pisma divljem Skitu (2009.), te knjige dramskih tekstova Zaštićena zona/Kain ili njegov brat (2002.) i Noć dugih svjetala (2009.).

Dramu Zaštićena zona, (1. nagrada na Natječaju za autore s područja bivše Jugoslavije u Beču 2000.) praizveo je zagrebački ZKM 2002. i objavljena je na njemačkom jeziku (Schutzzone, Folio Verlaag, Beč, 2002.), grotesku Noć dugih svjetala postavio je mostarski MTM (2005.) i gostovala je na sarajevskom MESS-u (2006.), a dramolet Hrvatski idol (projekt 'Naš čovjek') uprizorilo je Hercegnovsko pozorište (2008.)

Kao prevoditelj predstavio je mnoge angloameričke pjesnike i prozaike (R. Carver, C. Simic, L. Cohen, R. Brautigan, C. Bukowski i dr). Član je uredništva časopisa Poezija i Quorum u Zagrebu. Poezija mu je uvrštavana u mnoge izbore i antologije suvremenog hrvatskog pjesništva i prevedena na desetak jezika.

Priredio je antologiju Drugom stranom (antologija suvremene hrvatske 'stvarnosne' poezije) (2010.). U inozemstvu je uvršten u američku antologiju New European Poets (Graywolf Press, 2008.), francusku Les Poètes de la Méditerranée (Gallimard, 2010.) i antologiju UK on-line magazina Cleaves. Već niz godina radi kao prevoditelj za Ujedinjene narode u Nizozemskoj, gdje uglavnom i živi.

Njegove dvije drame 'Kain ili njegov brat' i 'Zaštićena zona'. pročitati možete ovdje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE