Login za korisnike

U ime novca

‘Money makes the world go round’ tvrdi popularni hit iz mjuzikla Cabaret, ali i ruska novinarka i dramatičarka VIktorija Nikifforova čiji kazališni prvijenac u Gavelli postavlja Dražen Ferenčina.

***

Viktorija Nikiforova rođena je u Moskvi 1971. 1993. diplomirala na Ruskoj akademiji kazališnih umjetnosti (RATI). Od 1993. radi kao kazališna i filmska kritičarka. Od 2005. piše kratke priče i objavljuje ih u književnim časopisima. Dramski prvijenac Skriveni troškovi (Drama o novcu) (2005.) praizveden je 2006. u kazalištu Praktika (Moskva). Skriveni troškovi prevedeni su na više jezika i postavljeni u Rusiji (kazalište Kirovsky, 2009.), Bjelorusiji (kazalište Gomelsky, 2007.), Estoniji (kazalište Vanemuine, 2007.), SAD-u (New York Theatre Studio Six, 2008.) i Kini (kazalište Šangajskog sveučilišta, 2009.). U produkciji Mosfilma i režiji Grigorija Konstantinopolskya 2009. je prema navedenoj drami snimljen i film.  Drama Vrijeme će pokazati (2006.) praizvedena je 2008. u Dramskom kazalištu Krasnoyarski tijekom festivala moderne drame DNK. Drama Standardne jedinice, drama o ljubavi (2007.) ušla je u uži izbor nacionalne nagrade za dramsko djelo Deistvuishie litsa (Dramatis Personae). Standardne jedinice su 2009. praizvedene u jednoj od najstarijih ruskih kazališnih kuća – Konzervatoriju dramskih umjetnosti, Saratov.

Njezin tekst Skriveni troškovi (Drama o novcu) u Hrvatskoj je prvi put predstavljena u sklopu Međunarodne dramske kolonije Hrvatskog centra ITI 2009. godine kad ju je u Motovunu režirao Matko Raguž. U sezoni 2012/2013 pod naslovom U ime novca stiže pak i na repertoar Gavelle, doduše adaptirana iz Rusije 2006. u suvremenu hrvtsku zbilju.

Tekst je to u kojem se sve, ali baš sve, vrti oko novca, i gdje bez brižljivo pripremljene računice nije moguće ni zatrudnjeti, ni roditi, ni umrijeti, ni zaposliti se, ni dati otkaz, ni kupiti stan, ni biti u intimnom odnosu ili kako kaže službena najava:

"Karakteri kojima se bavi ljudi su poput nas, osobe koje su se "zaigrale" u supermarketu ili krivo procijenile koliki kredit mogu otplaćivati, pa su se odjednom zatekle u situaciji većoj od njih, iz koje sada trebaju pod hitno izaći, kako god znaju."

 

autorski tim
Viktorija Nikiforovaautor teksta
Irena Lukšićprevoditelj
Andrea Gladšaptač
Ana Dulčićinspicijent
Dubravko Mihanovićautor adaptacije
Dražen Ferenčinaredatelj
Mate Matišićskladatelj
Marita Ćoposcenograf
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla

izvođači
Ana KvrgićKsenija
Dijana VidušinLea
Dražen KühnZdenko
Hrvoje KlobučarVlado
Ivana RoščićAmanda
Ksenija PajićŽeljka
Nenad CvetkoPio
Perica MartinovićDoktorica
Pero KvrgićIsus Krist
Ranko ZidarićKazimir

Odgovori