Naslovnica > PREDSTAVE > Život Molierea

Život Molierea

VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Život Molierov kako ga vidi Bulgakov, predložak je za predstavu makedonskog narodnog teatra, a koju režira Aleksandar Popovski.
autorski tim funkcija
Snežana Pašić Raićkostimograf
Aleksandar Petrovskioblikovatelj zvuka
Nenad Trpenovskioblikovatelj zvuka
Ilija Tarčugovskioblikovatelj svjetla
Gorjan Temelkovskioblikovatelj svjetla
Sven Jonkescenograf
Mihail Afanasjevič Bulgakovautor teksta
Aleksandar Popovskiredatelj
Aleksandar Popovskiskladatelj

Molierova romansirana biografija iz pera Mihaila Bulgakova napisana je između 1932. i 1933., a objavljena tek posthumno 1963. Započinje pismom babici koja je porodila Moliera, a završava fikcionaliziranim opisom piščevih posljednjih dana. Zašto se jedan pisac odlučio romansirati biografiju drugog možemo nagađati s ozbiljnim uporištima u stvarmosti, no teško ćemo dokazati: obojica su živjela i stvarala u opresivnim režimima, obojica su doživljavala zabrane svojih djela i istovremeno bili ljubimci totalitarnih vladara...

Rečena je Bulgakovljeva knjiga, koja se većim dijelom ipak bavi stvarnim povjesnim činjenicama, poslužila kao predložak za predstavu Aleksandra Popovskog, a koja tretira odnose i sukobe između umjetnika (njihove umjetničke slobode, njihova načina života, kao i odnose moći i kontrole). Koristeći svoj prepoznatljivi kazališni jezik i rješenja, redatelj Popovski uključuje u predstavu dijelove Moliereovih tekstova Tartuffe i Don Juan, fragmente iz Cyrana de Bergeraca i fragmente iz stvarnog života Mihaila Bulgakova, te ukazuje na to da su hipokrizija, manipulacija i kompromisi još uvijek najistaknutije vrijednosti u svijetu, čak i danas.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter