Login za korisnike

Život Molierea

Život Molierov kako ga vidi Bulgakov, predložak je za predstavu makedonskog narodnog teatra, a koju režira Aleksandar Popovski.

***

Molierova romansirana biografija iz pera Mihaila Bulgakova napisana je između 1932. i 1933., a objavljena tek posthumno 1963. Započinje pismom babici koja je porodila Moliera, a završava fikcionaliziranim opisom piščevih posljednjih dana. Zašto se jedan pisac odlučio romansirati biografiju drugog možemo nagađati s ozbiljnim uporištima u stvarmosti, no teško ćemo dokazati: obojica su živjela i stvarala u opresivnim režimima, obojica su doživljavala zabrane svojih djela i istovremeno bili ljubimci totalitarnih vladara...

Rečena je Bulgakovljeva knjiga, koja se većim dijelom ipak bavi stvarnim povjesnim činjenicama, poslužila kao predložak za predstavu Aleksandra Popovskog, a koja tretira odnose i sukobe između umjetnika (njihove umjetničke slobode, njihova načina života, kao i odnose moći i kontrole). Koristeći svoj prepoznatljivi kazališni jezik i rješenja, redatelj Popovski uključuje u predstavu dijelove Moliereovih tekstova Tartuffe i Don Juan, fragmente iz Cyrana de Bergeraca i fragmente iz stvarnog života Mihaila Bulgakova, te ukazuje na to da su hipokrizija, manipulacija i kompromisi još uvijek najistaknutije vrijednosti u svijetu, čak i danas.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI