Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade 23. Marulićevih dana

Nagrade 23. Marulićevih dana

23. Marulićevi dani završili su u HNK Split dodjelom festivalskih nagrada.
Share on facebook
Share on twitter

O nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu Željka Udovičić, dramaturginja, te predsjednica ocjenjivačkog suda i članovi: Bruna Bebić, glumica; Alja Predan, dramaturginja; Hazim Begagić, glumac i kazališni producent, te Ivor Martinić, dramski pisac. Nagrade Marul dodijeljene su slijedećim predstavama i pojedincima:

Nagrada za suvremeni dramski tekst festivalske predstave dodijeljena je Mati Matišiću, autoru drame Žena bez tijela, izvedene u režiji Božidara Violića i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Obrazloženje: „Dramski tekst Mate Matišića bavi se iznimno važnom temom osobne odgovornosti i intimne krivnje pojedinca u povijesnim okolnostima. Autor na pozornicu vješto dovodi prepoznatljive likove hrvatske sadašnjice i bez imalo uljepšavanja priča univerzalnu priču veću od politike, onu o osobnom dostojanstvu, istini i poštenju.

Nagrada za dramaturgiju predstave / dramatizaciju / adaptaciju (lokalizacija) dodijeljena je Jeleni Kovačić za dramaturgiju u predstavi Leda prema tekstu Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje.

Obrazloženje: „Dramaturgija Jelene Kovačić u predstavi „Leda“ primjer je izvanredno dubinskog čitanja drame koju prepoznajemo kao da je pisana danas. Vještim dramaturškim radom „Leda“ nam je prezentirana u suvremenom ruhu, inovativno, inteligentno i beskompromisno. Riječ je o hrabrom dramaturškom radu bez imalo straha, ali sa ogromnom odgovornošću prema Krleži.

Nagradu za predstavu u cjelini dobila je Leda Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje.

Obrazloženje: „Predstava „Leda“ u odličnoj obradi autorskog tandema Tomić-Kovačić, vrhunskoj zajedničkoj igri glumačkoga ansambla te uspješnoj sintezi svih elemenata: glazbe, scene i kostima, otvara nam tekst Miroslava Krleže u svoj svojoj kompleksnosti, iščitan iznimno jasno i aktualno. Predstava nas bolno suočava sa nama samima, sa nemogučnošću izbora i prazninom naših života.

Nagrada za režiju dodijeljena je Anice Tomić za režiju predstave Leda Miroslava Krleže u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje.

Obrazloženje: „Anica Tomić je radikalnim pristupom pokazala redateljsku suverenost u uprizorenju Krležine „Lede“. Njezin redateljski koncept je precizno promišljen, fokusiran na probleme koji nas se tiču i dosljedno scenski proveden.

Nagrada za glumačko ostvarenje dodijeljena je Nataši Barbari Gračner za ulogu Barunice Castelly-Glembay u predstavi „Gospoda Glembajevi“ Miroslava Krleže, u režiji Ivice Buljana i produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana.

Obrazloženje: „Glumica Nataša Barbara Gračner vješto je i iznimno uvjerljivo uprizorila antologijski lik Barunice Castelli-Glembay. U ovoj blistavoj glumačkoj kreaciji, nijansirajući sva baruničina raspoloženja, plijenila je svojom izvedbom koja je bila kompleksna, drugačija i cjelovita.

Nagrada za glumačko ostvarenje dodjeljuje se i Nataši Dorčić za ulogu Melite u predstavi „Leda“ Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ Cetinje.

Obrazloženje: „Glumica Nataša Dorčić koncentrirano je i beskompromisno utjelovila lik Melite, žene koja je u stupici života, koja se bori s vlasitim nagonima na granici između histerije i duboke praznine. Svojim je glumačkim umijećem bez imalo patetike prokazala i pokazala samu suštinu tog lika.

Nagradu za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu, itd.) dodjeljuje se Frani Đuroviću, Anici Tomić i Jeleni Kovačić za glazbeni koncept predstave odnosno glazbu i izbor glazbe u predstavi „Leda“ Miroslava Krleže, u režiji Anice Tomić i koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Festivala Kotor Art i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“.

Obrazloženje: „Glazba u predstavi „Leda“ bila je ravnopravan gradivni element koji je osvajao ne samo svojom kvalitetom i scenskom sugestivnošću, već i nedvojbenom dramaturškom funkcionalnošću.

Gledatelji 23. Marulićevih dana su predstave su, po završetku izvedbe, ocjenjivali ocjenama od jedan do pet. Najvišu prosječnu ocjenu 4,8 dobila je predstava Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u produkciji SNG Ljubljana u režiji Ivice Buljana. Ukupna prosječna ocjena svih deset predstava izvedenih u konkurenciji za festivalske nagrade iznosi 4,29.

Žiri glavnog medijskog pokrovitelja festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija nagradu za najbolje glumačko ostvarenje na ovogodišnjim Marulićevim danima jednoglasnom odlukom dodijelio je Kseniji Marinković za ulogu Eme u predstavi Žena bez tijela Zagrebačkog kazališta mladih. Žiri u sastavu: Sandra Šore, Suzana Kačić Bartulović, Cvita Pivčević, Lucija Meštrović i Najda Nižetić svoju je odluku ovako obrazložio: „Svojim raznolikim  glumačkim atributima Ksenija Marinković uspjela je uvjerljivo prikazati  višeslojnu osobnu i društvenu tragediju u kojoj nas njena Ema uči kako sačuvati ljudsko dostojanstvo i vlastite tvrđave obraniti srcem i humanošću.

Na 23. Marulićevim danima, festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, po izboru ovogodišnjeg izbornika Darka Lukića izvedeno je deset predstava u službenom dijelu programa. Festival, koji se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a u organizaciji HNK u Splitu, održavao se u Splitu od 21. do 28. travnja.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI