Naslovnica > VIJESTI > PLES > HNK Zagreb opet tajno reciklira

HNK Zagreb opet tajno reciklira

Nakon 'Norme' iz 2010. za koju se nije znalo je li plagijat, second-hand predstava ili pak koprodukcija, te 'Maškarata ispod kuplja' u sličnom statusu, i Balet HNK u Zagrebu dobio je jednako problematičan naslov.
Share on facebook
Share on twitter

Krenimo redom. U knjižici sezone 2012/2013 HNK u Zagrebu (istoj onoj za čije su sastavljanje članovi uprave uz plaće dobili i pozamašne honorare), pretplatnicima i inima zainteresiranim gledateljima najavljena je premijera baleta Posvećenje proljeća, a kojim se središnji nacionalni teatar trebao pridružiti proslavi 100. godišnjice nastanka tog danas kultnog djela Igora Stravinskog. Predstava je trebala biti izvedena u tradicionalnoj koprodukciji s Muzičkim biennalom Zagreb, a koreografiju je trebao potpisati francuski koreograf Brice Leroux.

No, umjesto toga publika MBZ i HNK Zagreb, premijerno je 6. travnja vidjela triptih Šest antičkih epigrafa; U bijelome i crnome / Posvećenje proljeća, a u koreografiji Edwarda Cluga. I sve to ne bi bilo nimalo čudno, da su bilo uprava MBZ bilo ona HNK Zagreb imali potrebu igdje navesti da Posvećenje proljeća što su ga predstavili zagrebačkoj publici nije originalno nastalo u Zagrebu, već da je riječ o koreografiji što ju je Clug lani, u koprodukciji s ustanovom Maribor 2012 – Europska prijestolnica kulture,  prenio na scenu SNG Maribor u kojoj je - ravnatelj Baleta!

U Mariboru je Posvećenje izvedeno u paru s još jednom koreografijom što ju je Clug još 2007. godine postavio za suvremenu dansku kompaniju Danshuis Station Zuid, no za razliku od središnje hrvatske, slovenska je kazališna kuća o 'povijesti bolesti' rečenog naslova svoju publiku jasno obavijestila u materijalima za predstavu kao i na službenim web stranicama, dok je eto ovdašnjim institucijama takva 'sitnica' promakla.

fotografije iz zagrebačkog 'Posvećenja proljeća'

Nažalost - ne prvi put. Još 2010. pisali smo vam o tada premijerno izvedenoj Normi i dubiozama je li posrijedi plagijat, second-hand predstava ili pak koprodukcija. Lani se sličan slučaj zbio u Drami s predstavom Maškarate ispod kuplja, a koja je navlas ista onoj što ju je Ivica Kunčević postavio u siječnju 2007. godine u produkciji cetinjskog .

No, sve to očito nije bilo dovoljno da se povijest ne ponovi. Da stvar bude bolja, Clugova mariborska produkcija Posvećenja proljeća gostuje ovih dana u Sankt Petersburgu, točnije u teatru Aleksandrinski, a u sklopu 12. međunarodnog baletnog festivala Dance Open. Gdje će pak s istim naslovom gostovati Balet HNK Zagreb i hoće li koreograf međunarodnim festivalima preporučivati produkciju svoje matične kuće ili pak onu napravljenu u Zagrebu - procijenite sami. Na koncu ostaje još samo pitanje - je li za zagrebačku predstavu dobio honorar kao za originalnu ili pak prenesenu koreografiju?


mariborsko 'Posvećenje proljeća'

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI