Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Prva premijera u Histrionskom domu

Prva premijera u Histrionskom domu

Koloplet Shakespeareovih drama sa Zlatkom Vitezom u naslovnoj i režijskoj ulozi, prva je predstava u novom gradskom teatru.
Share on facebook
Share on twitter

227d.jpg

Nakon što je za Svjetski dan kazališta svečano otvoren, Histrionski dom dobit će konačno i svoju prvu ‘kućnu’ predstavu. Bit će to 'Fallštofijada', čija je premijera zakazana za 1. lipnja, no pogledati je možete i na tri otvorene generalne probe već od 29. svibnja.

Uz Viteza koji osim naslovne igra i onu režijsku ulogu, u predstavi će glumiti još i Adam Končić/Filip Juričić, Željko Duvnjak/Žarko Potočnjak, Ronald Žlabur/Kristijan Potočki, Zvonimir Zoričić/Tomislav Stojković, Duško Valentić.

Kako je baš na dan otvaranja Histrionskog doma, Vitez u svojoj poruci povodom Svjetskog dana kazališta zazivao potrebu zaštite hrvatskog jezika pred naletom onog Shakespeareovog, tako će Fallštofijada biti igrana na kajkavskom. No, ostaje nejasno zašto se u tom slučaju zove Fallštofijada, jednako kao i podatak koji navode službene histrionske web stranice kako je Fallštofijada nastala kombiniranjem ‘Henrika IV’, ‘Henrika V’ i ‘Henrika VI’, iako se Falstaff kao lik pojavljuje u dva dijela 'Henrika IV', te 'Veselim ženama Winsdorskim', dok se u 'Henriku V' samo objavljuje njegova smrt, no sam se nikad ne ukaže na sceni.

Sve će se nedoumice vjerojatno objasniti već na prvoj izvedbi, nakon koje ‘Fallštofijada’ ostaje na programu do 17.6., da bi se potom u Histrionski dom nakon duže paute 10.7. uvezli ‘Hercegovci za volanom’, lanjska histrionska premijera s Opatovine.

Na istoj će pak ove godine 3.8. premijerno biti igran ‘Zagrebački orkestar’, adaptacija ‘Ženskog orkestra’ Jeana Anouillha, u režiji Dražena Ferenčine, a s još uvijek nepoznatom podjelom.

Recimo još za kraj da je Histrionsko ljeto na Opatovini i službeno preimenovano u Histrionske ljetne igre, te da će pored najavljene premijere na programu još imati i reprizu lanjskog mjuzikla ‘Okaj’.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE