Search
Close this search box.

Lovački rog

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekst Georgesa Feydeaua o nevjeri i prevarama na histrionsku scenu postavlja Dražen Ferenčina, i to u prijevodu Vladimira Gerića koji tako slavi 60 godina umjetničkog rada.
autorski tim funkcija
Elvira Ulipkostimograf
Ika Škomrljkostimograf
Vladimir Gerićprevoditelj
Georges Feydeauautor teksta
Dražen Ferenčinaredatelj

Georges Feydeau, francuski komediograf iz razdoblja Belle Époque,  često se danas naziva 'kraljem farse', žanra kojim se počeo baviti 1890. proučavajući djela Eugène Labichea, Henri Meilhaca i Alfred Hennequina. Odonda, pa sve do smrti 1921., napisao je više od 60 dramskih tekstova koje je kritika isprva odbacivala kao laku zabavu, da bi s vremenom neke od njih stekle status ključnih komediografskih naslova, i proglašene pretečama pokreta poput daizma, nadrealizma ili teatra apsurda.

Feydeauovi dramski tekstovi i danas su izuzetno popularni, a gotovo da nema sezone u kojoj se neki ne nađe i na domaćim pozornicama (Buba u uhu, Pa ne hodaj gola uokolo...) i to često u prijevodu - Vladimira Gerića. Stoga i nije čudno da će Vladimir Gerić 60 godina umjetničkog rada proslaviti upravo premijerom 'Lovačkog roga' (kod nas igranog i pod naslovom 'Gospon lovac', a u izvorniku Monsieur chasse !), čiji je tekst na adaptirao na kajkavski i smjestio u razdoblje između dva svjetska rata.

Radnja je drame pak slijedeća:

Leontine je udana za Duchotela, sportskog lovca lov koji navodnim odlascima u lov zapravo prikriva vezu s ljubavnicom. Istovremeno, u lijepu, ali mušičavu Leontine, smrtno je  zaljubljen izvjesni Moricet, koji joj piše pjesme. Kad jednog dana Duchotel stigne kući iz lova s punim rukama fazana i jarebica, Moricet će upozoriti Leontine da je jedino mjesto na kojem se te dvije vrste ptica mogu 'uloviti' zajedno - mesnica. Ozlojađena suprugovom nevjerom, Leontine pristaje na ljubavni sastanak sa Moricetom i to na posjedu grofice Latour, u istoj zgradi u kojoj svoje ljubavnice susreću i Duchotel i njegov nećak Gontran. Gužvi u apartmanima Latour pridružit će se i gospodin Cassagne, odlučan da si osigura razvod uhvativši in flagrante delicto vlastitu suprugu, istu onu s kojom se se viđa - Duchotel...

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE