Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 6. Mali Marulić

6. Mali Marulić

6. Mali Marulić u organizaciji Gradskog kazališta lutaka Split održat će se od 8. do 11. travnja., a na festivalu će tijekom četiri dana nastupiti 8 kazališta s ukupno 9 predstava, te biti dodjeljene nagrade za najbolji novi dramski tekst zalutkarsko i kazalište za djecu.
Share on facebook
Share on twitter

Između dvadeset i jedne prijavljene predstave, Nenni Delmestre, urednica ovogodišnjeg programa, odabrala je osam predstava koje će biti izvedene u natjecateljskom dijelu programa:

1. DID I REPA, Gradsko kazalište lutaka Split (u koprodukciji s Gradskim kazalištem mladih Split), autorice: Anica Tomić i Jelena Kovačić, redateljica: Anica Tomić

2. MRVICE IZ DNEVNOG BORAVKA, Gradsko kazalište Žar ptica, autorica: Sanja Pilić, redateljica: Franka Perković

3. SNJEGULJICA MORA UMRIJETI, Kazališna družina Pinklec (u koprodukciji s HNK Varaždin), autorice: Rona Žulj, redatelj: Miran Kurspahić

4. ŽAR PTICA, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, autorica: Magdalena Lupi Alvir, redatelj: Lawrence Kiiru

5. ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA, Gradsko kazalište lutaka Split, autorica: Ivana Brlić Mažuranić (u dramatizaciji Olje Savičević Ivančević), redatelj: Robert Waltl

6. VJETAR KIMBUNGA, Kazalište lutaka Zadar, autorica: Jadranka Bargh, redatelj: Lawrence Kiiru

7. RUŽIČASTA SANJARICA, Kazalište Mala scena, autorica: Nina Horvat (prema Silviji Šesto  Stipaničić), redatelj: Ivica Šimić

8. PALAČINKA MOG ŽIVOTA, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, autor i redatelj: David Petrović

Predstava Mini tetra iz Ljubljane ČUDNOVATE ZGODE ŠEGRTA HLAPIĆA prema Ivani Brlić Mažuranić i u režiji Roberta Waltla i Ivice Buljana bit će izvedena zadnjeg dana Festivala, izvan konkurencije.

Uz navedene predstave, program Festivala čine i Slušaonice radio- igre za djecu u organizaciji Hrvatskog radija i pod vodstvom urednice Nives Madunić- Barišić, te čitanja nagrađenih dramskih tekstova koji su tijekom prošle godine pristigli na Natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu. O nagradama pristiglim tekstovima odlučio je tročlani stručni žiri u sastavu Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Zdenka Mišura.

3. nagrada dodjeljuje se tekstu „Odron“ , autor: Branko Ružić

"Dramski tekst „Odron“ namijenjen je mladima i svojom temom „gađa“ u najosjetljivije probleme tog naraštaja – nasilje i maloljetnički delikvenciju dajući precizan sociogram okolnosti koje stvaraju plodno tlo za nastajanje ovakvih problema. Autor „Odrona“ ovim tekstom nudi mogućnost kazalištu da bude ozbiljna edukativna platforma i alat za senzibiliziranje gledateljstva za ovakve probleme."

2.nagrada dodjeljuje se tekstu „Ticalova putovanja“, autor: Zoran Pongrašić

„Ticalova putovanja“ su izrazito duhovita, vrckava potraga za identitetom glavnog junaka – mrava koji u svojim djetinjim htijenjima da bude Nešto (na primjer slon, ili možda vuk ili četvrto prase ili…) završava svoju odiseju odakle je i krenuo – u krugu obitelji i svoje vrste. Tekst ima besprijekoran ritam, ponudu za odlične songove i poziv kreativcima lutkarskog kazališta na kreativne dosjetke.

1. nagrada dodjeljuje se tekstu „Feral šinjorine Bepine“, autor: Igor Knižek   

Tekst se nenametljivim poetskim jezikom bavi jednom od najtežih tema za obradu u dječjoj književnosti – temom smrti. Kako dijete doživljava gubitak voljene osobe, a kako se odrasli suočavaju s neumitnošću odlaska ispričano je kroz dramolet o prijateljstvu starca i djevojčice koji se zbiva u nekom prošlom vremenu na obali primorskog mjesta. „Feral šinjorine Bepine“ ponuda je za kazalište koje će biti slobodno u uporabi različitih izražajnih scenskih sredstava a s ciljem duboko emotivne poruke. 

Posljednjeg dana festivala bit će dodijeljene nagrade najboljim ostvarenjima, a o nagradama će odlučiti stručni žiri u sastavu: Tajana Gašparović, Ksenija Zec, Ivan Plazibat, Luka Duplančić i Dubravko Mihanović.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI