Login za korisnike

Heidi (Žar ptica)

Priča o djevojčici Heidi koja živi u planinama, stigla je na jedan zagrebački proplanak, točnije u kazalište Žar ptica.

***

Heidi je glavna junakinja poznatog dječjeg romana Heidi, njezine godine učenja i lutanja koji je u 19. stoljeću napisala švicarska spisateljica Johanna Heuser Spyri. Nakon uspjeha prvog romana, seriju o Heidi nastavlja pisati Charles Tritten s nastavcima: Heidi i njezina djeca i Heidi kao bakaRoman je prepun sentimentalnih opisa prirode, te idiličnog prikaza života u selima usred švicarskih Alpa. Spisateljica zagovara povratak prirodi i nastoji djeci kroz priču o Heidi usaditi vrijednosti kao što su briga za druge, snaga prijateljstva i važnost učenja.

Heidi je živahna,  vesela djevojčica za koju se majka zbog financijskih razloga ne može brinuti te je ostavlja na čuvanje djedu koji živi iznad malog sela u Alpama. Djed je isprva zbunjen i ne zna kako bi sam odgajao unuku, ali dobrodušna Heidi uspijeva osvojiti njegovo srce. Nakon nekoliko godina, majka se vraća i odvodi Heidi u Frankfurt gospodinu Sesemannu, koji traži društvo za svoju bolesnu kćer Klaru koja je u invalidskim kolicima. U kući živi i stroga gospođa Rottenmeier koja neuspješno pokušava obuzdati djevojčicu i naučiti je pravilima ponašanja. Heidi se ubrzo sprijatelji s Klarom, a jako voli i Klarinu baku koja je uči čitati i moliti. Ipak, Heidi je dosadno i osjeća se prilično skučeno u zatvorenom stanu u Frankfurtu, stoga se uskoro razboli i počne mjesečariti. Doktor predlaže da se Heidi vrati natrag u prirodu.  Vrativši se djedu, ona uživa skačući po proplancima, čuva koze, uči praviti sir, spava na slami i pije svježe mlijeko…prava planinska idila! Rijetko silazeći s planine, Heidi se sprijateljuje sa prvim susjedima; pastirom Petrom i njegovom slijepom bakom. Uskoro Heidi u posjet dolazi prijateljica Klara, a Petar postaje ljubomoran što mu je djevojčica iz Frankfurta oduzela pažnju koju mu je Heidi poklanjala, te on odluči baciti Klarina invalidska kolica s planine…

Zaigrana Heidi postala je jedan od najdražih likova djece širom svijeta, a popularnost su joj donijele i brojne igračke, slikovnice, crtići i igrani filmovi (najpoznatija Heidi bila je američka glumica Shirley Temple). Uz sve to, u  švicarskom gradiću Maienfeld postoji i zabavni park posvećen Heidi i ostalim likovima iz knjige.

Heidi se na domaće pozornice vraća četiri godine nakon što je premijerno izvedena 2009. u suradnji Teatra Moruzgva i Centra za kulturu Trešnjevka, no za razliku od te predstaveu kojoj je adaptaciju roman potpisao Ivan Leo Lemo, u kazalište Žar ptica autor dramatizacije je Nino Škrabe, a režiju potpisuje Želimir Mesarić.


Odgovori