Search
Close this search box.

Heidi (Žar ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o djevojčici Heidi koja živi u planinama, stigla je na jedan zagrebački proplanak, točnije u kazalište Žar ptica.
autorski tim funkcija
Patricio Alejandro Aguero Marinoscenograf
Johanna Spyriautor predloška
Nino Škrabeautor dramatizacije
Neven Mihićkostimograf
Svetlana Lukićkoreograf
Vesna Kolarecoblikovatelj svjetla
Želimir Mesarićredatelj
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Damir Šimunovićskladatelj

Heidi je glavna junakinja poznatog dječjeg romana Heidi, njezine godine učenja i lutanja koji je u 19. stoljeću napisala švicarska spisateljica Johanna Heuser Spyri. Nakon uspjeha prvog romana, seriju o Heidi nastavlja pisati Charles Tritten s nastavcima: Heidi i njezina djeca i Heidi kao bakaRoman je prepun sentimentalnih opisa prirode, te idiličnog prikaza života u selima usred švicarskih Alpa. Spisateljica zagovara povratak prirodi i nastoji djeci kroz priču o Heidi usaditi vrijednosti kao što su briga za druge, snaga prijateljstva i važnost učenja.

Heidi je živahna,  vesela djevojčica za koju se majka zbog financijskih razloga ne može brinuti te je ostavlja na čuvanje djedu koji živi iznad malog sela u Alpama. Djed je isprva zbunjen i ne zna kako bi sam odgajao unuku, ali dobrodušna Heidi uspijeva osvojiti njegovo srce. Nakon nekoliko godina, majka se vraća i odvodi Heidi u Frankfurt gospodinu Sesemannu, koji traži društvo za svoju bolesnu kćer Klaru koja je u invalidskim kolicima. U kući živi i stroga gospođa Rottenmeier koja neuspješno pokušava obuzdati djevojčicu i naučiti je pravilima ponašanja. Heidi se ubrzo sprijatelji s Klarom, a jako voli i Klarinu baku koja je uči čitati i moliti. Ipak, Heidi je dosadno i osjeća se prilično skučeno u zatvorenom stanu u Frankfurtu, stoga se uskoro razboli i počne mjesečariti. Doktor predlaže da se Heidi vrati natrag u prirodu.  Vrativši se djedu, ona uživa skačući po proplancima, čuva koze, uči praviti sir, spava na slami i pije svježe mlijeko…prava planinska idila! Rijetko silazeći s planine, Heidi se sprijateljuje sa prvim susjedima; pastirom Petrom i njegovom slijepom bakom. Uskoro Heidi u posjet dolazi prijateljica Klara, a Petar postaje ljubomoran što mu je djevojčica iz Frankfurta oduzela pažnju koju mu je Heidi poklanjala, te on odluči baciti Klarina invalidska kolica s planine…

Zaigrana Heidi postala je jedan od najdražih likova djece širom svijeta, a popularnost su joj donijele i brojne igračke, slikovnice, crtići i igrani filmovi (najpoznatija Heidi bila je američka glumica Shirley Temple). Uz sve to, u  švicarskom gradiću Maienfeld postoji i zabavni park posvećen Heidi i ostalim likovima iz knjige.

Heidi se na domaće pozornice vraća četiri godine nakon što je premijerno izvedena 2009. u suradnji Teatra Moruzgva i Centra za kulturu Trešnjevka, no za razliku od te predstaveu kojoj je adaptaciju roman potpisao Ivan Leo Lemo, u kazalište Žar ptica autor dramatizacije je Nino Škrabe, a režiju potpisuje Želimir Mesarić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE