Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Dekorativna demokracija

Dekorativna demokracija

Na jučerašnjem je zasjedanju zagrebačka gradska Skupština potvrdila imenovanja ravnatelja zagrebačkog POGON-a, te Komedije, Kerempuha i ZKL.
Share on facebook
Share on twitter

Premda su tijekom istog zasjedanja pojedini zastupnici izražavali negodovanje što se za ravnateljice nekih zagrebačkih vrtića predlažu osobe u dobi od 63. godine, bez ikakvog su problema, pače jednoglasno, potvrdili imenovanje dvaju 65. godišnjaka za ravnatelje zagrebačkih kazališta. Naime i Duško Ljuština, kojem je odobren još jedan mandat na čelu Kerempuha, i Niko Pavlović, kojem je i dalje na brigu ostavljena Komedija, u idućih godinu dana pune 65. godina, pa bi po sili zakona trebali u mirovinu osim 'ako se s poslodavcem ne dogovore drugačije'.

No, pravo lice(mjerje) pokazali su zastupnici kad je na red došla točka o imenovanju Ljiljane Štokalo za ravnateljicu ZKL. Naime, iako su Odboru za kulturu još u ponedjeljak predočeni konkretni razlozi za poništenje natječaja, te premda je isti obaviješten o kršenju cijelog niza propisa, članovi rečenog odbora nisu ih shvatili ozbiljno. Odbor je tek zaključio da Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, provjeri i eventualno dokumentira navode predstavnika Kazališnog vijeća izrečene u raspravi o prijedloga imenovanja Ljiljana Štokalo te o tome u pisanom obliku izvijesti Odbor do sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba 21. veljače 2013.

Potom su u raspravi koja se jučer zbivala u Skupštini, pojedini su zastupnici izjavili da oni slične prijave primaju svakodnevno i da se na njih ne osvrću?!? Sam predsjednik Odbora za kulturu, Zvonko Maković, (a koji je u glasanju o ZKL na Odboru bio - suzdržan!), izjavio je na sjednici da on za brojna kršenja zakona u ZKL zna već dugo, no nije objasnio i zašto temeljem tih saznanja nije zatražio nadzor nad zakonitošću poslovanja te kuće?!?!

Bilo je tu i zahtjeva za odgodom imenovanja i provođenjem nadzora, dok se pak Ivica Lovrić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport proslavio neznanjem, tvrdeći kontinuirano kako poslovanje ZKL nadgleda Upravno vijeće. Čelni čovjek zagrebačke kulture, dakle, nema pojma da u ZKL takvo tijelo ne postoji, već da u kazalištima djeluju - Kazališna vijeća. Nije onda ni čudno što je potom ustvrdio kako Gradski ured nije nadležan (!?!?!) za nadzor nad radom ZKL, a onda valjda niti drugih gradskih ustanova u kulturi, ali je tome uprkos (!) najavio osnivanje povjerenstva za nadzor.

Nakon takvih i još cijelog niza bisera (a koje je nemoguće prepričati, pa ćemo umjesto toga objaviti zapisnik sjednice), na  koncu je Skupština ipak potvrdila imenovanje Ljiljane Štokalo za ravnateljicu ZKL i to sa 21 glasom za i 8 protiv.

Kako i stoji na koncu riješenja, protiv njega se može pokrenuti upravni spor pred Upravnim sudom u Zagrebu, Zagreb, Avenija Dubrovnik 6 i 8, u roku od 30 dana od dana primitka, a tu inegerenciju imaju svi koji su se na natječaj javili.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE