Login za korisnike

Karolina Nojber

Životna priča ‘majke’ suvremenog njemačkog teatra na scenu Pozorišta ‘Zorana Radmilović’ iz Zaječara stigla je posredstvom drame Nebojše Romčevića.

***

Karolina Nojber drama je srpskog autora Nebojše Romčevića (a koju u cijelosti možete pročitati ovdje), o liku i djelu jedne od najvećih reformatorica njemačkog teatra, glumice Caroline Frederike Neuber.

Nakon nesretnog djetinjstva pobjegla je od kuće s mladim službenikom Johannom Neuberom, i pridružila se jednoj kazališnoj trupi. Deset godina kasnije njih su dvoje osnovali vlatito kazalište. Povjesničari tvrde da ju je sam Gottsched pozvao kako bi mu pomogla u njegovom projektu reformiranja njemačkog teatra, te kako ju je uvjerio da 1727. počne postavljati klasične francuske dramske tekstove umjesto do tada uobičajenih improviziranih komedija i farsi. No, zbog neslaganja karaktera dvojac se razišao 1739. nakon čega je i njezina vlastita trupa počela propadati. Nije joj pomogla ni suradnja s mladim Lessingom, a potom je uslijedio sedmogodišnji rat, siromaštvo i bolest, pa su Carolina i njezin suprug Johann umrli u razmaku od samo nekoliko mjeseci...

autorski tim
Nebojša Romčevićautor teksta
Miloš Jagodićautor adaptacije
Mirko Stokićscenograf
Zoran Đonlićscenograf
Dragan Mitrićskladatelj
Nataša Ilić lektor
Slađana Petrovićinspicijent
Tijana Petkovićorganizator
Milica Grbić - Komazeckostimograf

izvođači
Biljana ĐurovićKarolina Nojber
Dragana JovanovićGospođa Gotšed
Miloš ĐuričićJohan Nojber
Milutin VeškovićJohan Gotšed
Predrag GrbićOtac
Vladimir MiloševićŠpigelberg

Odgovori

POVEZANE VIJESTI