Login za korisnike

Mačka na vrućem limenom krovu (Virovitica)

Ana Majhenić dobila je težak zadatak da se ogleda u Williamsovom klasiku i to u ulozi u kojoj ovih dana na Brodwayu blista Scarlet Johansson.

***

Mačka na vrućem limenom krovu jedna je od najpoznatijih drama Tennesseeja Williamsa, koja je 1955. dobila Pulitzerovu nagradu. Filmska adaptacija napravljena je 1958., sa Elizabeth Taylor i Paulom Newmanom u glavnim ulogama. Iako film nije osvojio ni jedan Oscar, bio je nominiran za najbolji film, redatelja, adaptaciju, glavnu mušku i žensku ulogu.

Ulogu Bricka odbio je originalni brodvejski Brick, Ben Gazzara. Ta uloga ponuđena je i Elvisu Presleyju, ali na kraju je Bricka ipak utjelovio Newman. Kad je ‘Mačka’ postavljana na Broadwayu, režirao ju je Elia Kazan koji je iza sebe imao dvije filmske adaptacije Williamsovih drama – Tramvaj zvan žudnja Baby Doll. Zbog neslaganja s Williamsom, nije angažiran za filmsku adaptaciju Mačke, koju je na kraju režirao Richard Brooks.

Radnja filma ponešto se razlikuje od Williamsove drame. Naznaka o Brickovoj homoseksualnosti ima manje nego u drami, jer se filmska verzija ‘Mačke na vrućem limenom krovu’ morala se prilagoditi tadašnjim društvenim prilikama. Williamsu se filmska adaptacija nije nimalo svidjela. Navodno je ljudima koji su u redu ispred kina čekali film rekao ‘Idite kući, ovaj film će unazaditi industriju za barem pedeset godina!

Mačka na vrućem limenom krovu priča je o južnjačkoj obitelji Pollitt, o tajnama i razmiricama. Fokus je na bračnom paru, Maggie (mački iz naslova) i Bricku, te njihovom turbulentnom odnosu.

Mačka je polovicom siječnja doživjela i revival na Broadwayu, a u naslovnoj se ulozi našla Scarlet Johansson, dok će u Virovitici premijerom istog teksta u režiji Same M. Streleca započeti Virkas 2013. Naslovnu će ulogu pak u toj produkciji zaigrati - Ana Majhenić.

autorski tim
Tennessee Williamsautor teksta
Mario Nađoblikovatelj zvuka
Samo M. Strelecredatelj
Igor Golubautor izbora glazbe
Damir Gvojićoblikovatelj svjetla
Marita Ćopokostimograf

izvođači
Ana Majhenić
Antun Vrbenski
Blanka Bart
Igor Golub
Mladen Kovačić
Vlasta Golub

Odgovori