Login za korisnike

Pepeljuga (ri)

Teško je više i pobrojati koja je ovo verzija Perraultove priče na domaćim pozornicama. Od ostalih se, međutim, ova predstava razlikuje po tome što je mjuzikl i što je režira i koreografira Mojca Horvat.

***

Ako ste ljubitelji mjuzikla i ako pomnije pratite zbivanja na domaćim scenama, teško da vam je promakao skandal iz 2009. godine kad je stanovita gđa. Horvat namagarčila nekoliko tisuća gledatelja, a uz nesebičnu pomoć domaćih medija, ali i uprave KD Lisinski. rečena gospođa zapravo je Mojca Horvat i nakon četiri godine izbavanja opet se vraća na ovdašnje pozornice, doduše ne gostovanjem već režijom, koreografijom i scenografijom najnovije premijere u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Po srijedi je još jedna scenska daptacija Perraultove i priče braće Grimm o Pepeljuzi, a koju je u libreto za mjuzikl pretočila Magdalena Lupi. Svima dobro poznata priča o djevojci koja se iz, doslovno, pepela, vine u najviše slojeve društva u rijeci je zaogrnuta u novo ruhu, koje kazalište službeno najavljuje ovako:

"U traženju suvremenog okvira u kojemu ova bajka i dalje intrigira dječju maštu a koespondira s današnjim vremenom, odjenut ćemo Pepeljugu u novo ruho. S njezinom cipelicom tako ćemo zakoračiti u čudesan svijet plesnih step koraka praćenih songovima, a sve kroz glazbeno putovanje raznolikih plesnih ritmova i stilova bliskim generacijama pop kulture. Jednako tako čudesno može se plesati i bos, uz poruku da ako grčevito žudimo za stvarima izvanjskoga svijeta – griješimo. Jedino vjernost sebi, kakva je Pepeljugina, na kraju uspijeva."

Skladatelj je Duško Rapotec Ute, dok je naslovna uloga povjerena Eleni Brumini

 

autorski tim
Mojca Horvatredatelj
Braća Grimmautor predloška
Duško Rapotec Uteskladatelj
Sanjin Seršićoblikovatelj svjetla
Magdalena Lupi Alvirlibretist
Charles Perraultautor predloška
Sandra Dekanićkostimograf

izvođači
Alex ĐakovićMaćeha
Božena DelašSestra
Dina ĐukaSestra
Elena BruminiPepeljuga
Karin FrohlichKraljica
Vedran Komerički Princ
Zlatko VicićKralj

 • čini se , da če morat Horvatova samo sudskim putem izborit, da se prestane pisati neistine o njoj.
  pročitajte epilog suda iz Ljubljane gde je isto tvrdio Rotovnik direktor CD

  http://www.delo.si/kultura/oder/epilog-brsquo-wayskega-natega-rotovnik-in-horvatova-pomirjena.html

  u par reči :

  Mitja Rotovnik pa je ob sodni poravnavi izjavil, »da sta razpravi na sodišču in sodelovanje obeh odvetniških pisarn pripeljali do nedvoumnega spoznanja, da Mojca Horvat ni bila avtorica zavajajočega obveščanja o muzikalu Broadway in da je bilo njeno sodelovanje pri uprizoritvi predstave s strani zavoda Nostalgija zlorabljeno na način, ki bi ga v svetu kulture in umetnosti težko našli tudi v mednarodnih razsežnostih. Za Cankarjev dom je Mojca Horvat oprana suma, da je sodelovala pri nečednem poslu zavajanja, ki so ga prevarani obiskovalci zamerili ne le njej, nekateri celo Cankarjevemu domu. Izključni avtor zavajajočega obveščanja o predstavi je po oceni vodstva CD direktor zavoda Nostalgija. Zato je bil za prekršek denarno kaznovan na osnovi sodbe Okrajnega sodišča v Ljubljani.
  pozdrav

Odgovori