Naslovnica > PREDSTAVE > Pepeljuga (opera)

Pepeljuga (opera)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nakon podužeg ignoriranja, Rossinijeva razigrana operu o djevojci koja je metlu i sudoper zamijenila kraljevskim tronom, možete pogledati u koprodukciji HNK Zagreb CEE Musiktheaterom i Operom Bukurešt.

Iako autor doista širokog spektra opernih žanrova i podžanrova, Gioachino Rossini ipak je najpoznatiji po svojim neodoljivo zabavnim buffa operama, i to možda najviše upravo po onima koje je skladao na samom početku svoje karijere. Osim nezabilaznog Seviljskog brijača iz 1816. godine, u tu kategoriju bi mogli smjestiti i Pepeljugu, odnosno La Cenerentolu, koja je izvedena tek godinu dana kasnije u rimskom Teatro Valle i koju je Rossini, kao se voli popularno navoditi, skladao za tek – jedan dan.

Naravno, nije to baš tako, jer Pepeljuga je dijelomično napravljena kao kolaž njegovih već ranije stvorenih skladbi, koje su zahvaljujući roku u kojem je opera morala izaći, itekako našle svoju primjenu. Najprepoznatljivije su vjerojatno uvertira iz njegove opere La gazzeta, te izmjenjeni fragmenti iz Seviljskog brijača.

Autor libreta je talijanski pisac Jacopo Ferretti, koji je između ostaloga surađivao i s Donizzetijem, Zingarellijem, Pacinijem itd., a za ovu prigodu, priču je preuzeo iz zbirke koga drugoga no sedamnaestostoljetnog majstora bajki, Charlesa Perraulta.

Naravno, prije Rossinija, Pepeljuge su se primili i malteški skladatelj Nicolas Isouard (sedam godina prije Rossinija), i Daniel Steibelt, njemački skladatelj s prijelaza 18. stoljeća na 19.
Ono što možda najviše ide u prilog Rossinijevoj verziji je njegov karakteristični buffo stil koji je preuzeo od skladatelja 18. stoljeća, ali s istančanim osjećajem za orkestraciju kojoj se davalo sve više na važnosti.

Sama priča o Pepeljgi, odnosno Angelini, ponešto je izmjenjena, pa tako umjesto zle maćehe imamo zlog očuha, gotovo svi fantastični elementi su posve uklonjeni, a umjesto izgubljene cipelice Angelina izgubi narukvicu ili rukavicu. Jedan od razloga tom je ona već poznata priča o tome da bi bilo odveć skandalozno da sopranistica na javnom mjestu, odnosno operi, izlaže svoj gležanj.


Non piu mesta iz La Cenerentole

A izmjenjena Perraultova priča glavi ovako: Mladi princ Ramiro obznanjuje cijlom kraljevstvu da traži djevojku koje ća postati njegova žena. Jednog dana dolazi u dom don Magnifica, obučen kao prinčev sluga. Odmah primjeti Angelinu, a i Angelina njega, te  ljubav se rodi. Naravno, Angelinine sestere, Clorinda i Tisbe, otjeraju  Angelinu malo prije nego što dođe Dandini, pričev sluga, prerušen u princa. Magnifico zabranjuje Angelini odlazak na veliki bal, no Ramirov učitelj Alidorno, prerušen u prosjaka ostaje sam s njom te joj otkriva svoj identitet i obećaje da će ju on osobno odvesti na bal. Na balu zle sestre i dalje prate Dandinija, i odbacuju Ramira, misleći i dalje da je on tek sluga. U taj trenutak dolazi Angelina.  Dandini, prerušen u princa joj prilazi, ali ona ga odbija, govoreći mu kako je zaljubljena u njegovog slugu. Uto dolazi Ramiro, otkriva da je princ i izjavljuje joj ljubav. Onda mu, odlazeći, daje narukvicu i govori da ako je zaista voli da će je ponovno pronaći. On, je naravno i pronalazi i uzima je za ženu. Uz to, odluči kazniti Magnifica i njegove kćeri, no Angelina ga zamoli da to ne čini.

U HNK Zagreb Pepeljugu možete pogledat u koprodukciji s CEE Musiktheaterom, Operom Bukurešt, odnosno u režiji Petera Pawlika, te pod dirigenstkom palicom Gianluce Marcianòa, te s Ning Liang i Yang Yang u glavnim ulogama.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter